Hlavní obsah

Do války proti Islámskému státu se chtějí zapojit i Turci

Turecká vláda v úterý předložila parlamentu žádost o povolení vojenské intervence v Sýrii a v Iráku proti organizaci Islámský stát (IS), jehož bojovníci vedou operace již v bezprostřední blízkosti tureckého území. Poslanci návrh budou projednávat ve čtvrtek.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí vojáci na hranici se Sýrií, odkud před postupujícími bojovníky IS prchají tisíce lidí.

Článek

Armáda má mít možnost po dobu jednoho roku podle potřeby vtrhnout na území obou sousedních států, když usoudí, že se situace v pohraničí vyhrocuje.

Součástí rezoluce je i souhlas poslanců, aby mohli být umístěni na tureckém území i zahraniční vojáci podílející se na ochraně tureckého území nebo se přepravující do zmíněných sousedních zemí. Ankara tak počítá s eventualitou, že v Turecku bude operovat NATO či jeho území využijí podle potřeb státy koalice, vedené Američany a speciálně vytvořené ke zlomení vojenské síly IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"(Text) umožní velmi široký mandát tak, abychom nepotřebovali další text v budoucnosti," prohlásil podle agentury AFP mluvčí turecké vlády Bülent Arinç.

Vzhledem k tomu, že vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ovládá parlament, dá se předpokládat, že vládní návrh poslanci schválí.

Turecko se doposud aktivnějšímu zasahování proti islamistům bránilo, protože podle obvinění Západu je nejdříve podporovalo proti syrskému režimu Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám