Hlavní obsah

OSN obvinila radikály i armádu v Iráku ze zločinů na civilistech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Radikálové ze skupiny Islámský stát páchají v Iráku podle OSN krutosti, které se dají kvalifikovat jako zločiny proti lidskosti. Na pondělním zasedání Rady OSN pro lidská práva (HRC) to řekla tajemnice předsedy rady Flavia Pansieriová. Jako válečné zločiny se podle HRC dají kvalifikovat i některé kroky irácké armády.

Foto: Stringer , Reuters

Iráčtí vojáci u Amirlí

Článek

HRC dospěla k závěru, že vražděním zajatců a bombardováním oblastí obývaných civilisty se vojáci mohli dopustit válečných zločinů.

Rada svolala mimořádné jednání kvůli situaci v Iráku, jehož severem od června postupuje IS a v dobytých oblastech brutálním způsobem vynucuje dodržování svého výkladu islámu.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

"Civilisté jsou vystaveni systematickým a prudkým útokům, které mohou být válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti. Za tyto činy nesou odpovědnost konkrétní lidé včetně velitelů," řekla Pansieriová.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák zaplatí za L-159 750 miliónů korun

Ministerstvo obrany spolu s Aerem Vodochody oznámilo detaily prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Jedná se o 15 strojů za částku 750 miliónů korun.

Výběr článků

Načítám