Hlavní obsah

Příměří skončilo, Izrael obnovil vojenské operace v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v neděli ukončila humanitární příměří, i když napřed akceptovala jeho prodloužení o 24 hodin na celou neděli. Důvodem bylo, že palestinský Hamás jej nepřijal a pokračoval v ostřelování židovského státu. Izrael kvůli tomu obnovil vojenské operace v pásmu Gazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda zabavuje zbraně v obytné budově v Gaze. Vojáci se modlí těšně před útokemVideo: Reuters

 
Článek

"Vzhledem k nepřetržité raketové palbě Hamásu v době, kdy mělo platit humanitární příměří dohodnuté ve prospěch civilistů v Gaze, armáda v pásmu Gazy obnovuje letecké, námořní i pozemní operace," oznámily Izraelské obranné síly v neděli ráno. Podle jejich mluvčího Petera Lernera Hamás flagrantně porušoval humanitární příměří. Z Gazy vylétlo na Izrael v noci dvacet raket.

Hamás tvrdil, že příměří už v sobotu porušovali sami Izraelci.

Obyvatelé Gazy slyšeli krátce po zveřejnění tohoto oznámení palbu ve městě Gaza. Poplašné sirény zněly od rána nad jihoizraelskými městy, jednu z raket vypálenou do centrální části Izraele odrazila protiraketová obrana.

V sobotu 12 hodin platilo humanitární příměří, které dodržely obě strany. Izraelský bezpečnostní kabinet pak večer souhlasil s prodloužením humanitárního klidu zbraní o další den s tím, že bude dále pokračovat v pátrání po tunelech Hamásu.

O život přišel izraelský voják

V neděli ráno také přišel o život další izraelský voják, zabil ho minometný granát vypálený z pásma. Jeho dva spolubojovníci zemřeli na zranění utrpěná v minulých dnech. Armáda tak při operaci, která trvá 20 dní, přišla o 43 vojáků. V Izraeli zemřeli v minulých dnech také tři civilisté, na palestinské straně je podle palestinských zdravotnických zdrojů 1047 mrtvých a rozsáhlé materiální škody.

Pro Hamás není přijatelné žádné příměří, které nezaručuje ukončení blokády pásma. O dalším postupu operace bude dnes znovu jednat izraelský bezpečnostní kabinet. Tři z jeho členů hlasovali v sobotu proti prodloužení příměří.

Jestliže bude Hamás zničen, bude tam nakonec něco mnohem horšího.
generálporučík Michael Flynn

Vysoký představitel amerického ministerstva obrany ke konfliktu agentuře Reuters řekl, že zničení Hamásu není řešení, protože ho může nahradit ještě nebezpečnější skupina. Odstupující šéf zpravodajské služby ministerstva obrany generálporučík Michael Flynn konstatoval, že se Hamás zdokonalil ve stavbě tunelů, kvůli nimž má izraelská armáda tak velké ztráty. Izrael chce nynější operaci ukončit, až budou tunely zničeny a zredukována raketová výzbroj Hamásu.

"Jestliže bude Hamás zničen, bude tam nakonec něco mnohem horšího. Celá oblast skončí s něčím mnohem horším. S větší hrozbou, která se začlení do tamního systému podobně jako ISIL (Islámský stát v Iráku)," řekl Flynn s poukazem na sunnitské radikály, kteří ovládají části severní Sýrie a Iráku. Hovořil na bezpečnostní konferenci v Coloradu a situaci na Blízkém východě hodnotil skepticky. "Zavládne na Blízkém východě mír? Já se toho nedožiji," řekl pětapadesátiletý generál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám