Hlavní obsah

Ze Sýrie odvezli poslední zásoby chemických zbraní

– Latákíja • Aktualizováno

Poslední zásoby syrských chemických zbraní byly ze země odvezeny. Oznámila to v pondělí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která dohlížela na odvoz a likvidaci syrských chemických zbraní. Zcela zničeny měly být do 30. června, ale prodlouží se to o čtyři měsíce.

Foto: Reuters

Nákladový prostor norské lodě Taiko převážející syrské chemikálie

Článek

„Loď (s nimi) právě opustila přístav,“ řekl šéf OPCW Ahmet Üzümcü v Haagu. Posledních osm procent chemikálií bylo naloženo na lodě v syrském přístavu Latákíja.

Sýrie se zpožděním několika měsíců splnila slib, že se vzdává svého chemického arzenálu, který dala loni výměnou za to, že se nestane terčem útoku amerických sil. Zásah hrozil poté, co byl v Sýrii opakovaně nasazen sarin.

Ke zpoždění přispěly boje a hrozby útoků vzbouřenců.

Proces likvidace syrských chemických zbraní měl podle původních plánů skončit do 30. června, OSN ale již dříve naznačila, že se to nestihne. Šéf OPCW k tomu uvedl, že likvidace bude trvat asi čtyři měsíce. Prohlásil také, že i nadále bude pokračovat mise OPCW, která v Sýrii vyšetřuje případy údajného použití chloru. "Chceme ale misi dokončit, co nejdříve to bude možné," dodal.

Üzümcü nevyloučil, že malá část syrského chemického arzenálu v zemi zůstala, protože ji Damašek nepřiznal: "Nemohu říci, že Sýrie už nemá žádné chemické zbraně."  Odvezených téměř 1300 tun chemikálií odpovídá množství, které odhadovali mezinárodní analytici a bezpečnostní experti, dodal.

Spolupráce se syrskou vládou byla podle jeho slov "uspokojivá".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám