Hlavní obsah

Zákon na ochranu dětí v Íránu legalizuje pedofilii

– Teherán
Novinky,

Íránský parlament v neděli schválil nový zákon na ochranu práv dětí, který umožňuje mužům, aby si vzali své adoptivní dcery, když dosáhnou věku třinácti let. Schválení zákona o svatbách třináctiletých vyvolává obavy, že nový prezident Hasan Ruhání není zdaleka tak moderní a demokratický, jak se původně zdálo, uvedl list Guardian.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Hasan Rúhání vystupuje jako umírněný vůdce.

Článek

Íránští zákonodárci schválili zákon, že dívky se mohou vdávat se svolením rodičů už ve třinácti a chlapci se mohou ženit v patnácti. Zákon vyvolává obavy už kvůli snížení věku nevěst a ženichů.

„Tento zákon je legalizace pedofilie,“ řekla otevřeně právnička Šadi Sadrová, která působí v organizaci Spravedlnost pro Írán. Vadí jí nejen snížení věku, ale možnost brát si i adoptivní děti: „Svatby s adoptivními dětmi nejsou součástí íránské kultury. Incest existuje v Íránu víceméně stejně jako v ostatních zemích světa, ale tohle je legalizace pedofilie a ohrožuje to naše děti a legalizuje to zločin v naší kultuře.“

Problémem u adoptivních dětí je, že jsou na svých náhradních rodičích velmi závislé, a ti toho nyní mohou velmi snadno zneužívat i v sexuální oblasti. Těžko budou dívky vzdorovat přání adoptivních otců vzít si je. Na to upozorňuje i Šiva Dolatabadiová stojící v čele íránské společnosti na ochranu práv dětí: „Nemůžete dopustit, aby role otce či matky se směšovala s takovým druhem manželství. V takové rodině by se děti necítily bezpečně.“

„Sňatek adoptivního otce s nezletilou je znásilnění”

Úřady namítají, že zákon řeší problémy adoptivních rodičů dospívajících dětí. Dívky musejí nosit hidžáb před svými adoptivními otci a stejně tak to musejí dělat matky před adoptivními syny. U vlastních tomu tak není.

Sadrová ale namítá, že to je jen zástěrka: „Za tohoto zákona můžete být pedofilem, dosáhnete svého přes výmluvu na adopci. Neměli byste mít právo si vzít adoptivní děti. Když si otec vezme adoptivní dceru, která je nezletilá, je to znásilnění.“

Sňatky nezletilých jsou v Íránu podobně jako v dalších islámských zemích velkým problémem. V roce 2010 tam uzavřelo sňatek 42 000 dětí ve věku 10 až 14 let. Jen v Teheránu bylo oddáno 75 dětí pod deset let.

Otázkou je, zda zákon stvrdí Rada dohlížitelů tvořená imámy, která je v zemi parlamentu nadřízená. Sadrová se však bojí, že by mohl projít. Původní návrh zákona přitom sňatky s adoptivními dětmi nepovoloval.

S ochranou práv dětí je Írán na štíru, nezletilé i popravuje, protože trestně odpovědné jsou dívky od devíti a chlapci od 15 let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám