Hlavní obsah

Otroci z Nepálu dřou na fotbalový šampionát v Kataru, téměř denně jeden zemře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Katar, který bude v roce 2022 hostit mistrovství světa ve fotbale, zaměstnal tisíce dělníků z Nepálu, aby postavili stadióny a další potřebné budovy s infrastrukturou. Nepálci pracují v otrockých podmínkách a v jejich důsledku téměř denně jeden z nich zemře, často na infarkt. Napsal to ve čtvrtek britský list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Výstavba v Dauhá

Článek

„Chtěli bychom pryč, ale firma nás nepustí. Jsme bezmocní. Lituji, že jsem sem šel, ale co mám teď dělat? Chtěli jsme si vydělat, ale měli jsme smůlu,“ řekl listu jeden z Nepálců zaměstnaných při výstavbě zcela nového města Lusail.

Projekt má rozpočet 45 miliard dolarů (862 miliard korun) a jeho součástí je i výstavba nového stadiónu pro 90 tisíc návštěvníků.

Nepálci v Kataru jsou novodobí otroci, napsal Guardian. Většinou zadlužení dělníci, kteří se do Kataru dostali přes zprostředkovatele, jimž museli zaplatit, přespávají ve špinavých ubytovnách v pokojích pro až 12 osob.

Zaměstnavatelé jim podle listu berou pasy, aby nemohli utéct, občas jim celé měsíce neplatí a dokonce jim odpírají i přístup k pitné vodě na staveništích v poušti.

Bez jídla celý den

Pracovali jsme s prázdným žaludkem 24 hodin. Dvanáct hodin práce a pak celou noc bez jídla. Když jsem si stěžoval, nadřízený na mě zaútočil a vykopl mě z tábora bez peněz. Musel jsem žebrat o jídlo u ostatních dělníků,“ řekl novinářům 27letý Ram Kumar Mahara.

Tyto podmínky a neskutečný počet úmrtí dělníků ve skutečnosti ukazují, že už to není jen nucená práce, ale otroctví.
Aidan McQuade

Nepálská ambasáda v Dauhá jen mezi 4. červnem a 8. srpnem zaznamenala 44 úmrtí těchto dělníků. To znamená, že bezmála každý den zemřel jeden dělník. Více než polovina z nich zemřela na selhání srdce či v důsledku nehody na pracovišti. Na velvyslanectví se také obrátily tři desítky pracovníků, kteří žádali o ochranu před svým zaměstnavatelem, jenž se k nim podle jejich tvrzení chová brutálně.

Podle Guardianu vyvolávají zjištění pochyby, zda by se šampionát v Kataru měl konat. Katar je díky svým zásobám ropy a plynu jedním z nejbohatších států na světě, Nepál naopak jedním z nejchudších.

„Je to jasný důkaz systematického použití nucené práce. Tyto podmínky a neskutečný počet úmrtí dělníků ve skutečnosti ukazují, že už to není jen nucená práce, ale otroctví,“ komentoval kauzu ředitel organizace za práva zaměstnanců Anti-Slavery International Aidan McQuade.

Komitét, který dohlíží na přípravy mistrovství v roce 2022, bere podle svého vyjádření zjištění Guardianu vážně. „Byli jsme informováni, že se nařčeními zabývají příslušné vládní úřady,“ uvedl.

Stadióny, hotely i letiště za sto miliard

Námezdní dělníci ze zahraničí v Kataru tvoří 90 procent pracovní síly. Nepálců je 40 procent. Předpokládá se, že v souvislosti s mistrovstvím najme Katar až 1,5 miliónu dalších pracovníků.

Katar za výstavbu nových stadiónů, ubytoven, silnic, letiště i vysokorychlostní železnice odhadem utratí 100 miliard dolarů (téměř dva bilióny korun).

Práce vztahující se k fotbalovému šampionátu jsou přitom součástí ještě širšího plánu přebudování pouštního emirátu v příštích dvou desetiletích.

Má se za to, že v otrockých podmínkách žije na světě až 21 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám