Hlavní obsah

Za chemický útok prý může Asadův mladší bratr

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mahír Asad, mladší bratr syrského prezidenta, velitel Republikánské gardy a elitní 4. obrněné divize, má pod sebou 155. brigádu této divize. Právě ta nese podle izraelského webu Debka.com vinu za chemický útok v Damašku.

Foto: Profimedia.cz

Mahír Asad (vlevo) se svým bratrem Bašárem na archivním snímku

Článek

„Jediný granát ani jediný gram otravného plynu není připraven k použití bez výslovného pokynu prezidenta nebo jeho bratra,“ napsal web s tím, že „bratři Asadové chemický útok pečlivě připravili“. Debka.com neuvádí pro svá tvrzení žádné zdroje. Podobné informace ale přinesla také izraelská TV Channel2.

Web uvádí, že chemické zbraně byly odpáleny z hory Kalmun jižně od Damašku, kde leží vojenská základna syrské armády. Kalmun je jedním ze tří míst v Sýrii, kam prý byly loni na žádost z Moskvy soustředěny všechny chemické zbraně, jež syrský režim má.

Debka.com tvrdí, že chemický úder byl součástí širšího syrsko-íránského plánu, jenž zasáhl i jejich zemi, na kterou byly den po masakru v Damašku odpáleny čtyři rakety z Libanonu.

Byla to prý odpověď na to, že jen pár dní předtím přešla hranici z Jordánska do Sýrie první povstalecká komanda vycvičená Spojenými státy, což prý Teherán a Damašek vyhodnotily jako cizí intervenci, jež vyžaduje odplatu.

Web nevysvětluje, proč by syrský režim nelogicky volil tak riskantní akci, jako je chemický útok, jíž by vyvolal celosvětovou odpověď. Útok z Libanonu, který debka.com spojila s děním v Damašku, naopak vyvolal pouze rutinní izraelskou reakci.

Záchranný pás, či nástup k moci?

Události u Damašku tak možná nejsou součástí žádného širšího plánu. Pokud za nimi vskutku stojí režimní síly, nabízejí se tu nejméně dva různé výklady: nelze vyloučit, že zdůrazněním Mahírovy role se Izraelci pokoušejí hodit záchranný pás prezidentu Asadovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři OSN sbírají důkazy o použití chemických zbraníVideo: Reuters

Soustředění pozornosti na Mahíra by mohlo vést k tomu, že terčem očekávaných západních úderů se stanou jen jemu podřízené síly. Režim otřesený dvouletou občanskou válkou by nebyl už dál oslabován, což může být pro Izrael přijatelnější než riziko vítězství syrských džihádistů, k němuž by mohl rozsáhlejší zásah Západu napomoci.

Syrská vládní vojska navíc zaznamenala v poslední době několik významných úspěchů. To ale může vést k tomu, že úspěšní velitelé začnou pošilhávat po nejvyšší moci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Damašku těsně po údajném chemickém útokuVideo: Reuters

Mahír Asad je už nyní druhým nejmocnějším mužem v Sýrii a nějaký čas byl považován za možného nástupce svého otce-prezidenta, než se prosadil jeho starší bratr.

Související témata

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syřanka s barvami národní vlajky na prstech

Foto: Novinky/Reuters

David Cameron hovoří o referendu o vystoupení z EU

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Foto: OSN, Novinky

Nyní mohl Mahír usoudit, že konečné vítězství je nablízku a že se mu vyplatí pomocí vražedné intriky zkompromitovat Bašara Asada. Pak by se před ním totiž otevírala cesta k nejvyšší moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám