Hlavní obsah

Armáda sesadila egyptského prezidenta a zmrazila ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Prezident Muhammad Mursí už nevládne Egyptu. Dočasným prezidentem se stane předseda ústavního soudu Adlí Mansúr. Prohlásil to ve středu večer ministr obrany Abdal Fatah Sisi, který oznámil plán politické transformace, který by měl pomoci vyvést zemi z nynější krize. Plán mimo jiné zahrnuje i pozastavení platnosti ústavy a vytvoření výboru národního usmíření. Vznikne úřednická vláda.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Demonstranti na káhirském náměstí Tahrír

Článek

Oznámení s nadšením přivítaly statisíce lidí, kteří proti Mursímu protestují v ulicích Káhiry. Mansúr by měl přísahu složit už ve čtvrtek.

Plán politického přechodu podporovaný armádou zahrnuje krátké období dočasné vlády, po němž budou následovat prezidentské a parlamentní volby, uvedla MENA. Nově vytvořený výbor by měl přezkoumat současnou ústavu.

Oznámení následovalo po jednání šéfů armády, kteří dali do středečního odpoledne ultimátum politikům k nalezení východiska z politické krize v zemi. To se nepodařilo.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Demonstranti na náměstí Tahrír oslavují oznámení armády.

Muslimské bratrstvo na sociálních sítích oznámilo, že se jedná o další armádní puč. Totéž prohlásil i Mursí, který vyzval k obnovení ústavy.

Ultimátum vypršelo v 16:30 SELČ

Armádní velitelé vystoupili ve středu večer, předtím jednali s představiteli opozice i církevními předáky a vzkazovali, že nemají čas na mediální výstupy, zatímco v 16:30 SELČ vypršelo ultimátum Mursímu, aby odstoupil.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Armáda oznámila, že Mursí již není prezidentem.

V Káhiře se mezitím shromáždily desetitisíce příznivců obou táborů. Stanice CNN s odkazem na vládní zdroj uvedla, že se městem ve středu navečer přesouvala těžká vojenská technika včetně tanků. Vojáci prý pochodovali před jedním z prezidentských paláců. Před prezidentskými úřady vojáci rozmístili ostnaté dráty, dodala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v KáhiřeVideo: Reuters

Muslimské bratrstvo, z jehož řad Mursí vzešel, zase informovalo, že není známo, kde se prezident nachází.byl prý převezen na neznámé místo.

Foto: ČTK/AP

Vládní oponent s židlí a nožem v rukou stojí proti davu příznivců prezidenta Mursího.

Je to puč, říká mluvčí

Prezident po vypršení ultimáta na své facebookové stránce uvedl, že se pokusí zformovat širší koalici národního smíření. Odstoupit nechce.

Foto: ČTK/AP

Muž protestující proti Mursího vládě v Káhiře

„Řekněme si přímo, o co jde. Jde o puč,” kontroval jeden z Mursího poradců. Podle agentury AFP už armáda prezidentovi zakázala vycestovat z Egypta a podobný zákaz se vztahuje i na některé další přední představitele Muslimského bratrstva.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Mursího příznivci v Káhiře

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí (na autě vlevo) s ministrem obrany Abdalem Fatahem Sisim

Mursí, první přímý volený a islamistický prezident Egypta, je ve funkci rok. Od víkendu jeho vláda čelí největším demonstracím od revoluce před dvěma lety. Zahynulo při nich nejméně 39 lidí. Mursí výzvy k odstoupení odmítá, tvrdí, že je připraven prolít vlastní krev. Totéž prohlásilo i velení armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám