Hlavní obsah

Počet obětí i nakažených novým koronavirem rychle roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový koronavirus nCoV-EMC od loňska usmrtil už 20 lidí a 38 se jím nakazilo. Ukazují to aktualizované údaje, které ve středu zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvíce nakažených i mrtvých je v Saúdské Arábii, která v pondělí potvrdila čtyři nové případy nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Nový koronavirus nCoV-EMC.

Článek

Dosud se uvádělo, že si virus vyžádal 18 obětí. Mluvčí WHO Glenn Thomas ale informoval o dalších dvou mrtvých, aniž by poskytl bližší informace. Zmínil jen, že nákazu odhalily až posmrtné testy.

Podle statistik WHO se 28 osob nakazilo v Saúdské Arábii, kde 15 lidí zemřelo. Země ohlásila čtyři nové případy nákazy, tři pacienti jsou stále v nemocnici, jeden z nich byl propuštěn.

Z Jordánska jsou hlášeny dva nakažení a dva mrtví, z Velké Británie čtyři nemocní a dva mrtví, z Německa dva případy nákazy a jeden mrtvý, ve Francii dva nakažení. [celá zpráva]

Nový druh koronaviru infikoval také lidi v Kataru, Jordánsku či v Pákistánu. Odtamtud nákazu přivezli cestovatelé i do Evropy. V březnu bylo ohlášeno úmrtí v Mnichově, kde zemřel muž ze Spojených arabských emirátů. V Paříži byl s vážnými potížemi hospitalizován člověk, který se nakazil v Dubaji. Muž navíc nakazil na nemocničním pokoji spolupacienta, který je nyní na jednotce intenzivní péče. To vede experty k domněnce, že je nemoc s úmrtností přesahující padesát procent přenosná i přímo z člověka na člověka. [celá zpráva]

Obavy také vzbuzuje, že nově nakažených rychle přibývá, více než polovina případů byla ohlášena v posledních dvou týdnech, uvádí list Guardian.

Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest (SARS). Šíří se kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela. NCoV napadá také dýchací cesty, může vyvolat zápal plic a dokonce i selhání ledvin. Napadeni jsou především starší muži často trpící i jinými nemocemi. Zatím není přesně známo, kdo je nositelem nCoV, ale předpokládá se, že by to mohli být netopýři.

Reklama

Výběr článků

Načítám