Hlavní obsah

Izrael a Hamás se dohodly na příměří, platí od 20 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Egyptská diplomacie ve středu zprostředkovala příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Začalo platit ve 20 hodin SEČ. Informoval o tom s předstihem egyptský ministr zahraničí Muhammad Kámil na tiskové konferenci s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Foto: ČTK/AP

Sapér izraelské policie se zbytkem palestinské rakety

Článek

Podle izraelských zdrojů Izrael nezruší blokádu Gazy, i když to byl požadavek Hamásu. Podle jiných zdrojů má být ale usnadněno spojení mezi Palestinci z Gazy a z území na západním břehu Jordánu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzápětí uvedl, že jeho země přistoupí k tvrdším bojovým akcím proti pásmu Gazy, pokud Hamás příměří poruší. Předtím hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou, jemuž řekl, že je připraven dát příměří šanci. Bílý dům uvedl, že tak Netanjahu učinil po "Obamově doporučení".

Izraelské policejní zdroje podle Reuters oznámily, že během první hodiny po vyhlášení příměří vypálili povstalci z pásma Gazy na izraelské území 12 raket. Spadly mimo obydlenou oblast a nezpůsobily žádné škody. Izraelci podle mluvčího policie Mickyho Rosenfelda zůstávají v pohotovosti.

Izrael již osmým dnem bombarduje pásmo Gazy, tyto útoky deklaruje cílem zabránit Hamásu v ostřelování izraelského území raketami.

Ve středu i přes jednání o příměří pokračovaly oboustranné útoky. Podle BBC přišla velká část města Gaza v noci po nočním izraelském náletu o elektřinu. Mrtvých je celkově přes 140.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobusem v Tel Avivu otřásla explozeVideo: Reuters

Ve středu v Tel Avivu vybuchl autobus, zranilo se v něm nejméně 21 lidí. Podle mluvčího vlády šlo o teroristický čin. Od dubna 2006, kdy sebevrah zabil 11 lidí, jde o první atentát. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám