Hlavní obsah

Postřelená čtyřletá Rina prožila anabázi po nemocnicích, nezachránili ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Dramatickou cestu za záchranou života musela absolvovat čtyřletá dívka ze syrského Halabu, kterou zasáhla do obličeje kulka vypálená sniperem. Příběh přinesla CNN, jejíž reportérský tým se podílel na převozu postřelené a zachytil anabázi dívky ze čtvrti ovládané rebely.

Foto: ČTK/AP

Zničené domy v Azazu u Halabu

Článek

Rina si hrála na podlaze, když ji zasáhla kulka do úst a krku. Zasažená dívka začala krvácet a žena, která ji hlídala, začala shánět pomoc. Sama vyjít na ulici bez doprovodu příbuzných nemohla, a tak požádala o pomoc souseda. Ten s narychlo ovázanou dívkou vyběhl na ulici, kde zastavil pick-up.

Za ním jel vůz reportéra CNN. Muž ho zastavil, protože měl pocit, že pojede rychleji než pick-up. Z okna se snažil autu uvolnit cestu, aby se co nejrychleji dostali do nemocnice. Dusící se dívka sípala.

Foto: ČTK/AP

Vybombardovaná koupelna v Halabu

Ani příjezd do nemocnice však neznamenal konec putování. V nemocnici ji mohli jen převázat a pomoci jí ošetřit ránu v ústech, aby se jí lépe dýchalo, ale potřebnou operaci provést nemohli. Zařízení chybí léky.

Nakonec se přistoupilo k převozu dívky do části města pod kontrolou vládních vojsk, kam ji vezli na nákladním voze, jemuž se snažili vyjednat průjezd. S ním už reportéři CNN nemohli.

Foto: Youssef Boudla, Reuters

Kouř na Halabem po útoku ze vzduchu

Až druhý den se dozvěděli, že dívka se sice dostala do vládní nemocnice, ale zachránit se ji nepodařilo, i když ji nakonec převezli na kliniku. Kulka, kterou se nepodařilo najít v domě, uvízla v jejím hrdle.

Balistický expert CNN zjistil, že střela byla vypálena z nedalekých vysokých budov, které sice leží v oblasti ovládané vzbouřenci, ale jejich střech často využívají i snipeři druhé strany.

Případ Riny ukazuje, proč stále více Syřanů prchá ze země.

Masivní exodus

V srpnu uteklo ze Sýrie 103 400 Syřanů, uvedl Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN. V zahraničí je již registrováno přes 235 000 uprchlíků ze Sýrie, tedy více než jedno procento celkové populace.

Foto: Zain Karam , Reuters

Syrský rebel u kanonu na autě v Halabu

Kvůli narůstajícímu násilí v zemi se předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Mauer sešel se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Podle opoziční syrské organizace pro lidská práva byl srpen nejkrvavějším měsícem v Sýrii, když si vyžádal životy více než 5000 lidí. Dětský fond UNICEF uvedl, že boje za poslední týden si vyžádaly životy 1600 osob. Podle Lékařů bez hranic jsou ale čísla obětí podhodnocena a konflikt si nevyžádal od půlky loňského března 25 000 obětí, ale dvakrát tolik. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám