Hlavní obsah

Japonskou novinářku zastřelili v Sýrii, své poslední chvíle natočila

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo

V úterý přišla v syrském Aleppu o život 45letá japonská novinářka Mika Jamamotová. Úspěšná žurnalistka si za svou investigativní práci v minulosti vysloužila mnoho ocenění. Odvážná novinářka se ve snaze přinést autentické příběhy místních nevyhýbala pobytu i v samotné bojové zóně. To se jí stalo osudným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonskou novinářku Miku Yamamotovou rozstříleli na uliciVideo: Reuters

 
Článek

Jamamotová podlehla četným střelným zraněním, která utrpěla v přestřelce mezi syrskými vládními jednotkami a povstalci ve městě Aleppo. Stala se tak prvním japonským občanem, který byl při tomto 17měsíčním konfliktu zabit.

Pracovala pro japonské nezávislé zpravodajství Japan Press a podle japonského ministra zahraničí přišla o život ve chvílích, kdy pobývala s povstaleckými jednotkami a zachycovala život vojáků na linii a obyčejných lidí.

V telefonním interview s japonskou televizí uvedl její kolega Kazutaka Sato, který s ní cestoval, že byla podle všeho zasažena velkým množstvím střelných ran ze strany vládních jednotek. Svým zraněním prý bohužel velmi rychle podlehla. Život jí nezachránila ani neprůstřelná vesta, kterou na sobě v osudnou chvíli měla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry, které pořídila zastřelená novinářka těsně před svou smrtíVideo: Reuters

"Uviděli jsme skupinu lidí v kamuflážním vybavení, kteří se k nám blížili. Vypadali jako vládní vojáci. Najednou začali směrem k nám náhodně střílet. Byli od nás asi jen 20 nebo 30 metrů, možná i blíže," uvedl Sato.

Zkušená novinářka

Jamamotová byla přitom velmi zkušená, za sebou už měla zpravodajství z válečných konfliktů z Afghánistánu či Iráku. Velké štěstí měla už v dubnu roku 2003, kdy jen těsně unikla útoku amerického tanku na hotel v Bagdádu.

Foto: ČTK/AP

Mika Jamamotová na snímku z roku 2004

Podle syrských aktivistů už v oblasti Aleppa beze stopy zmizeli novináři z Libanonu a Turecka a další novinář z nespecifikované arabské země. Podle organizace Reportéři bez hranic jsou Sýrie a Somálsko letos nejnebezpečnějšími zeměmi pro novináře. Jen do začátku srpna zahynulo v Sýrii pět novinářů a tři asistenti, v Somálsku pak přišlo o život při výkonu své práce také osm žurnalistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad je ochoten jednat o svém odchodu

Syrský prezident Bašár Asad je ochoten jednat o své rezignaci, uvedl v úterý během návštěvy Moskvy syrský vicepremiér a ministr pro ekonomiku Kadrí Džamil....

Výběr článků

Načítám