Hlavní obsah

Sýrie sestřelila stíhačku v mezinárodním prostoru, tvrdí Turecko

– Ankara/Damašek • Aktualizováno

Letoun turecké armády Sýrie v pátek sestřelila v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle agentury Reuters to v neděli prohlásil turecký ministr zahraničí Ahmed Davotoglu. Ankara prý bude chtít reakci na incident formálně konzultovat s členskými státy Severoatlantické aliance a obeznámit o něm Radu bezpečnosti OSN.

Foto: Reuters

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutglu

Článek

Sýrie trvá na tom, že letoun narušil její vzdušný prostor. Podle šéfa turecké diplomacie se letoun do něj dostal jen na krátkou chvíli a sestřelen byl až poté, co jej opustil.

NATO bude prý o turecké žádosti jednat v úterý.

Již v pondělí by podle španělského vládního zdroje Reuters mohli o incidentu jednat i ministři zahraničí Evropské unie v Lucemburku.

Sestřelení v mezinárodním vzdušném prostoru

Turecká armáda tvrdila, že kontakt se stíhačkou typu F-4 Phantom ztratila v pátek ráno nad pobřežím jižního Turecka nedaleko Sýrie, jiní turečtí činitelé pak ale uvedli, že šlo o průzkumný letoun. Damašek sestřelení stroje později potvrdil s tím, že nevěděl, že šlo o letoun Turecka. Davotoglu ale podle Reuters řekl, že letadlo bylo jasně označeno jako turecké.

Stroj měl prý otestovat schopnosti tureckého radarového systému, když v pátek omylem vstoupil do vzdušného prostoru Sýrie. K jeho opuštění piloty vyzvaly turecké radary, ze strany Sýrie ale varování nepřišlo.

"Podle našich závěrů byl letoun sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru 13 námořních mil od Sýrie," prohlásil ministr ve státní televizi TRT. Stíhačka F-4 Phantom podle něj nenesla zbraně a nedopustila se žádného nepřátelského gesta vůči Sýrii. Sestřelena byla prý 15 minut poté, co "dočasně narušila syrský vzdušný prostor," řekl šéf turecké diplomacie.

Incident se týká celé aliance

Mluvčí NATO Oana Lungescuová informovala, že Turecko požádalo o konzultace podle článku čtyři Severoatlantické smlouvy. Velvyslanci členských států, mezi kterými je také ČR, se s Tureckem sejdou v úterý. Podle mluvčí by Turecko mělo na konzultaci předložit svou verzi incidentu.

Čtvrtý článek stanovuje, že "smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany".

Vrak zřejmě nalezen, osud pilotů neznámý

Turecká televize v neděli bez uvedení zdroje oznámila, že vrak sestřeleného letounu byl nalezen v syrských vodách asi 1300 metrů pod hladinou moře. Po pilotech podle Davutoglua pátrají turečtí záchranáři. Záchranné operace prý probíhají v koordinaci se Syřany, není je ale prý možné označit za "společnou" operaci. Televize TRT rovněž bez uvedení zdroje uvedla, že Turecko kvůli incidentu sepsalo oficiální stížnost Sýrii.

Vážné znepokojení nad "nepřiměřeným činem" Sýrie mezitím vyjádřil britský ministr zahraničí William Hague. Jeho íránský protějšek vyzval Sýrii a Turecko ke zdrženlivosti.

Incident prohloubil napětí mezi Ankarou a Damaškem, někdejšími spojenci, jejichž vztahy pošramotilo trvající krvavé potírání opozice v Sýrii. Turecko tvrdý postup Sýrie při zvládání povstání kritizuje. Poskytuje zároveň útočiště povstalecké Syrské svobodné armádě (FSA) a přijala již desítky tisíc Syřanů, kteří kvůli násilnostem ve vlasti opustili domovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám