Hlavní obsah

Írán začal vyvíjet jadernou ponorku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán zahájil vývoj vlastní ponorky s jaderným pohonem. Oznámila to v úterý íránská tisková agentura Fars s odvoláním na zástupce velitele námořnictva pověřeného technickými záležitostmi. Ten uvedl, že začalo zahajovací stadium projektu jaderného plavidla.

Foto: Profimedia.cz

Ruská dieselelektrická ponorka řady Projekt 636 Varšavjanka (v kódu NATO Kilo). Zachycena je v Barentsově moři.

Článek

Admirál Abbás Zamíní řekl, že Írán začal „úvodní stadia“ vývoje ponorky s jaderným pohonem. Dodal, že Írán už „rozvinul svou jadernou mírovou technologii“ a nyní má právo i schopnosti postavit ponorku s jaderným pohonem.

Íránci v minulých letech vyrobili několik malých ponorek a nedávno zprovoznili jednu ze tří ruských dieselelektrických ponorek Projekt 877E Varšavjanka (v kódu NATO E-Kilo). Zakoupeny byly v 90. letech, přičemž v Sovětském svazu je ve verzi 636 využívali od 80. let.

Íránský jaderný program je předmětem dlouholetého sporu Teheránu se západními státy. Západ Írán podezírá, že vyvíjí jaderné zbraně. Teherán to opakovaně popírá, ale podezření nikdy zcela nevyvrátil.

Jaderné ponorky umožňují plavidlu zůstávat mimořádně dlouho pod hladinou a útočit kdekoli na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám