Hlavní obsah

Interpol vydal zatykač na iráckého viceprezidenta Hášimího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interpol v úterý oznámil, že vydal mezinárodní zatykač na uprchlého iráckého viceprezidenta Tárika Hášimího, který byl v Bagdádu obviněn z podílu na teroristických činech. Měl se podílet na vraždách dvou představitelů bezpečnostních služeb a právníka. Hášimí obvinění popírá. Už loni kvůli němu ale uprchl z Bagdádu do poloautonomního Kurdistánu a letos do zahraničí.

Foto: Reuters

Irácký viceprezident Tárík Hášimí

Článek

Zatykač byl vydán na žádost iráckých úřadů kvůli nařizování a vedení teroristických útoků. Platí pro 190 členských zemí Interpolu.

"Červené varování Interpolu výrazně sníží Táriku Hášimímu možnost cestovat a překračovat hranice. Je to mocný prostředek, jak pomoci úřadům Hášimího lokalizovat a zatknout," uvedl podle ČTK generální tajemník Mezinárodní organizace kriminální policie Ronald K. Noble ve svém prohlášení.

Hášimí loni odmítl stanout před bagdádským soudem, který obvinil z podjatosti. Tvrdí, že za obviněním je snaha oslabit v zemi sunnity. Obvinění označil za politicky motivované. Proces měl začít 3. května, ale byl odročen na 10. května, protože obhájci viceprezidenta požádali o zřízení zvláštního tribunálu pro vysoce postavené osoby. V případě dokázání spoluviny na teroristických akcích hrozí usvědčeným tresty smrti.

Na přelomu března a dubna po skoro čtyřech měsících opustil Kurdistán a přes Katar odcestoval do Saúdské Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám