Hlavní obsah

Francie vyzývá ke zvážení vojenského zásahu v Sýrii

Rada bezpečnosti OSN by měla podle Paříže zvážit vojenský zásah v Sýrii zmítané občanským konfliktem. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dal najevo, že na pořadu dne je i ozbrojená akce pokud i poslední mezinárodní pokus o zastavení krvavého násilí selže. Režim prezidenta Bašára Asada zatím porušil všechny své sliby a závazky.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé

Článek

Juppé v této souvislosti také podle agentury AFP prohlásil, že mírový plán zvláštního zmocněnce OSN Kofiho Annana byl vážně narušen a stanovil 5. květen jako mezní termín pro předpokládané rozmístění 300 pozorovatelů OSN v Sýrii. Ti by měli dohlédnout na dodržování příměří a ukončení akcí namířených proti civilistům.

Francie hodlá podpořit USA v prosazení případné akce, kterou předpokládá charta OSN, i bez ohledu na to, že Čína a Rusko jsou připraveny zásah proti Sýrii vetovat.

Podle odhadů brutálnímu potlačování lidového povstání proti režimu padlo za oběť během 13 měsíců podle odhadů nejméně 9000 lidí. Přes řadu pokusů o příměří vládní jednotky ostřelují města a vojáci ve spolupráci s policií zatýkají a vraždí stoupence odporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám