Hlavní obsah

Netanjahu připravuje Izraelce na válku s Íránem, prý jim hrozí druhý holocaust

Jeruzalém

Od návratu z USA se izraelský premiér Benjamin Netanjahu věnuje takřka výhradně jediné činnosti - připravuje izraelskou veřejnost na válku s Íránem. Uvedl to ve čtvrtek list Ha´arec s tím, že to jasně ukazuje, že válku chystá.

Foto: Gali Tabbon/Pool , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Podle listu se snaží přesvědčit veřejnost, že íránská hrozba je skutečná. Podle něj je jediná možnost, jak ji zastavit a předejít „druhému holocaustu“. Tím je útok na íránská jaderná zařízení.

Ve středečním projevu apeloval na poslance, aby odmítli tvrzení, že Izrael je příliš slabý na to, aby mohl vést sám válku s regionální mocností, jakou je Írán, a že potřebuje podporu USA, které mají větší vojenskou kapacitu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Podle průzkumů veřejného mínění z minulého týdne většina respondentů podporuje útok USA, ale staví se proti útoku vedenému čistě izraelskými silami bez podpory USA.

Možná skrytá podpora USA

Netanjahu v projevu připomněl tři případy, kdy se Izraelci vzepřeli názoru USA a uspěli - bylo to při vyhlášení nezávislosti v roce 1948, při zahájení šestidenní války v roce 1968 a při útoku na irácký jaderný reaktor v Osiraku v roce 1981.

Ha ´arec upozorňuje, že Netanjahu nemluvil pravdu, když popisoval tyto tři příklady vzdoru. Ministerstvo zahraničí USA sice bylo proti jednostrannému vyhlášení, ale prezident Harry Truman měl jiný názor. V roce 1967 sice Washington vyzýval, aby se Tel Aviv držel zpět, ale tajnými kanály přišel vzkaz, aby Izrael zaútočil na Násira. V roce 1981 Izrael USA o útoku na Osirak předem neinformoval.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle listu Ha´arec ale jsou vybrané příklady velmi vhodné a ve skutečnosti je situace Izraele podobná jako v analogiích z minulosti. Netanjahu má podle listu tichý souhlas USA, Obama sice útok odsoudí, ale postaví se za Izrael. List zmiňuje, že před cestou premiéra do USA se Netanjahu tak otevřeně pro válku nevyjadřoval.

Naznačuje to i čtvrteční úvodník listu Israel Hajom, kde šéfredaktor otevřeně podporuje válku a říká, že by se do ní mělo jít a že by Izrael neměl být zaskočen odpovědí Íránu, protože jeho střely Šaháb způsobí škody srovnatelné s těmi, jaké způsobily v roce 1991 irácké scudy. Zmiňuje motivaci vojáků a občanů na domácí frontě - tak vpřed bojujme!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám