Hlavní obsah

Mediální šéf al-Káidy zabit v Jemenu, nálet provedli Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Při náletu na pozice islámských radikálů v jižním Jemenu byl v pátek zabit šéf mediální sekce Al-Káidy na Arabském poloostrově. Zahynulo i šest dalších příslušníků sítě, uvedli podle BBC v sobotu jemenští představitelé. Nálet podniklo americké bezpilotní letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jemenské ministerstvo obrany oznámilo, že při náletu v pátek v noci byl v jihojemenské provincii Šabva zabit Egypťan Ibráhím Banna, který měl na starost komunikaci s médii. Ministerstvo tohoto Egypťana označilo za jednoho z nejnebezpečnějších radikálů.

Agentura AFP, odvolávající se na místní kmenové vůdce, tvrdí, že mezi sedmi mrtvými byl také jeden ze synů nedávno zabitého vůdce jemenské al-Káidy Anwara Awlakiho Abdarrahmán. Potvrdila to nemocnice, kam byly oběti náletu převezeny.

Ministerstvo potvrdilo, že útok nepovedlo jemenské letectvo, ale americké bezpilotní letadlo. Tvrdili to i místní obyvatelé a představitelé provincie Šabvy. Údajně útočilo na tři různé cíle.

Minulý měsíc by při náletu bezpilotních letadel zabit vůdce jemenské al-Káidy Anwar Awlaki. [celá zpráva]

Útok na plynovod

Zatím neidentifikovaní útočníci později vyhodili do vzduchu trasu plynovodu, jímž se vyváží plyn z provincie Maríb do přístavu Balháf. Plameny šlehající z hořícího plynovodu byly dle svědků vidět do několikakilometrové vzdálenosti.

Potrubí bylo přerušeno ve vzdálenosti asi dvou kilometrů od přístavního terminálu, jehož provoz byl dnes pozastaven, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám