Hlavní obsah

Šíitské milice útočí na Američany v Iráku nebezpečnými íránskými zbraněmi

Bagdád

Američtí představitelé uvedli, že mají jasné důkazy, že šíitské milice v Iráku používají íránské zbraně k útokům na americké jednotky. Jde i o nové improvizované a velmi nebezpečné rakety IRAMS. Zveřejnila to CNN poté, co irácké bezpečnostní síly zahájily operaci u íránských hranic, jejímž cílem je rozbít skupiny radikálů.

Článek

Americký představitel v CNN prohlásil, že u zbraní použitých při posledních útocích na americké vojáky se podařilo vystopovat jejich íránský původ. To podle něj potvrzuje americké podezření, že šíitské milice jsou podporovány Teheránem, což Írán vehementně a opakovaně popírá.

Milice mimo jiné používají improvizované rakety IRAMS. Jde o kovové nádoby naplněné náložemi, které jsou poháněny raketovými motory. IRAMS spolu s protipancéřovými granáty mají v posledních měsících na svědomí nejvíc obětí z řad příslušníků americké armády. Jejich počet narůstá. V Iráku v červnu zemřelo nejvíce amerických vojáků za poslední dva roky - celkem patnáct z toho čtrnáct v boji. [celá zpráva]

IRAMS se mohou vyrábět všude, ale obvykle je využívá radikální skupina Katajb Hizballáh, která je sponzorovaná Íránem, jenž ji také cvičí.

Na americké vojáky útočí především tři šíitské milice, kromě Katajb Hizballáh ještě Asajn al-Hak a Brigády zaslíbeného dne. Snaží se vyhnat americké vojáky, jichž v zemi zůstává 47 000, mají ale až na instruktory odejít do 1. ledna příštího roku.

Irácké bezpečnostní síly nyní podnikají operaci na jihu země v provincii Majsán, kde mají silnou pozici šíité. Vedou ji už bez pomoci Američanů.

„Zatím je jasné, že tyto milice jsou cvičeny v Íránu a mají od něj zbraně. Írán je užívá pro své vlastní zájmy v oblasti, nemáme žádné důkazy, že by íránské síly byly přímo zapojeny do aktuální vlny násilí v Iráku,“ řekl americký generálmajor Jeffery Buchanan.

Šíitský Írán je často obviňován, že prosazuje v Iráku své zájmy a využívá k tomu radikálních šíitských milicí. Teherán je podezříván, že chce vytvořit z Iráku svůj satelit, popřípadě, že by chtěl šíity obývané oblasti připojit k Íránu. Iráčtí šíitští představitelé však jasně deklarují nezávislost, takže druhé je nepravděpodobné.

Panují obavy, že se situace v Iráku zhorší, až odtamtud odejdou američtí vojáci. Američané proto oceňují, že Iráčané vedou operaci na ji země sami.

Reklama

Související články

Útoků v Iráku přibývá

Městem Díváníja ve střední části Iráku v úterý otřásl pumový útok. Nálože umístěné ve dvou automobilech před úřadem guvernéra zabily přes dvacet lidí a další...

Výběr článků

Načítám