Hlavní obsah

Saúdové varují, že vyvinou vlastní atomovou bombu

Londýn

Saúdská Arábie varovala Severoatlantickou alianci, že začne prosazovat politiku, jež může mít "zásadní a možná dramatické důsledky", pokud si Írán opatří jaderné zbraně. Napsal to britský list Guardian. Z varování údajně vyplývá, že Rijád by se mohl pokusit o vývoj vlastních atomových bomb.

Foto: Susan Baaghil, Reuters

Článek

Guardian citoval slova bývalého šéfa saúdské rozvědky a velvyslance v USA a Británii prince Fajsala ibn Abdal Azíz Turkího, který se měl počátkem června na jisté britské základně sejít s vysokými představiteli NATO.

Fajsal nesdělil detaily o politice, k níž by se jeho země měla uchýlit. Britský list ale s odvoláním na zdroje v Rijádu napsal, že vývoj íránské jaderné zbraně by mohl saúdské království přimět k témuž.

"Nemůžeme existovat v situaci, kdy Írán jaderné zbraně má a my ne," řekl britským novinám saúdský činitel. "Pokud Írán jadernou bombu vyvine, bude to pro nás nepřijatelné a budeme ho muset následovat".

Írán vydává svůj jaderný program za mírový, ale Saúdská Arábie, ostatní země Perského zálivu, Izrael ani USA Teheránu nevěří. Ve středu Británie obvinila Írán, že tajně testoval raketu schopnou nést jadernou hlavici.

Reklama

Výběr článků

Načítám