Hlavní obsah

Írán: Pozatýkali jsme síť amerických špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán v sobotu informoval o rozbití špionážní sítě a zatčení nejméně tří desítek lidí, kteří prováděli výzvědnou činnost pro USA. Podle agentury AFP to dnes ve státní televizi oznámilo ministerstvo zpravodajských služeb. Za špionážní sítí údajně stála americká Ústřední zpravodajské služba (CIA).

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Podle polooficiální agentury Fars podezřelí předávali informace americkým činitelům na velvyslanectvích a konzulátech USA v zemích jako Malajsie, Turecko nebo Spojené arabské emiráty. Členové sítě prý měli shromažďovat informace o íránských bankách, ropovodech nebo telekomunikačních zařízeních.

Teherán v těchto zemích podle informací agentury Reuters identifikoval 42 amerických zpravodajců, kteří shromažďují informace o jaderném programu Íránu, o jeho systému protivzdušné obrany a biotechnologiích.

Dobu zátahu proti podezřelým agentům, ani země, ze kterých dotyční pocházejí, podle agentury AFP úřady nesdělily. Za špionáž v Íránu hrozí trest smrti.

Íránské úřady běžně informují o zatčení lidí s vazbami na zahraniční zpravodajské služby, především USA, Velké Británie a Izraele. Od revoluce, která v Íránu v roce 1979 svrhla Washingtonem podporovaného šáha, USA v zemi nemají diplomatické zastoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám