Hlavní obsah

Írán spustil svoji první jadernou elektrárnu

Novinky, rei
Moskva

V jaderné elektrárně v íránském Búšehru byl v omezené míře zahájen provoz, oznámila v úterý ruská společnost Atomstrojexport, která zařízení stavěla. Búšehr je první íránskou jadernou elektrárnou.

Foto: Profimedia.cz

Íránské jaderné zařízení Búšehr

Článek

Ruská společnost podle agentury RIA Novosti uvedla, že proces štěpení paliva v jediném reaktoru elektrárny v blízkosti Perského zálivu začal v neděli. Íránská státní agentura Fars doplnila, že zařízení začne do sítě dodávat elektřinu během dvou měsíců.

Stavba elektrárny v Búšehru začala již v 70. letech, ale opakovaně nabírala zpoždění. Západ se v posledních letech snažil Rusko přimět, aby smlouvu o výstavbě elektrárny v hodnotě miliardy dolarů (téměř 17 miliard korun) vypovědělo. Podle USA a spojenců by mohl Búšehr Íráncům posloužit při výrobě jaderné zbraně. Obavy ale zmírnila dohoda o vývozu vyhořelého paliva do Ruska.

Kromě elektrárny Búšehr provozuje Írán další zařízení na obohacování uranu, údajně pro průmyslové účely. Největším z nich je v Natanzu. Loni Teherán oznámil také záměr vybudovat do 12 let experimentální termonukleární reaktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám