Hlavní obsah

Sýrie tajně stavěla jaderný reaktor, potvrdil šéf MAAE

– Paříž

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) Jukio Amano ve čtvrtek prohlásil, že izraelská letadla v roce 2007 skutečně bombardovala tajný syrský jaderný reaktor. Podle agentury AP je to poprvé, co MAAE oficiálně oznámila, že Sýrie vedla tajný jaderný program. Damašek v minulosti tvrdil, že zničené zařízení byl neužívaný vojenský objekt.

Článek

"Zařízení, které Izrael zničil, byl rozestavěný jaderný reaktor," prohlásil Amano v Paříži. Předchozí zprávy MAAE podobný výklad naznačovaly, zástupci agentury to však nikdy neuvedli přímo. V únoru například tvrdili, že na místě byly budovy "podobné těm, které jsou u jaderných zařízení".

Sýrie vždy popírala, že tajně provádí jaderný program. Na místo v roce 2008 pustila inspektory MAAE, jejichž zprávy však naznačily, že na místě mohl být jaderný provoz. Poté Damašek další návštěvy inspektorů nepovolil.

Izraelská letadla bombardovala syrské zařízení v září 2007. Podle tajných služeb zde Damašek za pomoci komunistické Severní Koreje budoval reaktor určený k výrobě plutonia. To je základním prvkem pro sestrojení jaderné bomby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám