Hlavní obsah

Vandalové utrhli hlavy dvěma mumiím v káhirském muzeu

Káhira

Při protivládních protestech a nepokojích v Egyptě nejsou ušetřeny ani starověké památky. Vandalové vnikli do Egyptského muzea v Káhiře a dokonce utrhli hlavy dvěma vystaveným mumiím.

Článek

Jiné památky poházeli po zemi. Skupina asi devíti lidí ale naštěstí z muzea nic neukradla, uvedl pro CNN šéf egyptské rady pro památky Zahi Hawass.

Jiné památky poházeli po zemi. Skupina asi devíti lidí ale naštěstí z muzea nic neukradla, uvedl pro CNN šéf egyptské rady pro památky Zahi Hawass.

Vandalové byli nakonec zatčeni a jsou ve vězení, dodal. Muzeum zvýšilo bezpečnostní opatření a nyní je pod ochranou egyptské armády. Podle Hawasse bylo dalších deset památek zničeno, ale mohou být později restaurovány.

Egyptské muzeum leží na náměstí Tahrir v Káhiře, které je ohniskem protivládních protestů.

Mezi zničenými a zcizenými předměty jsou i u veřejnosti dobře známé zlaté sošky z hrobu faraona Tutanchamona.

Terčem zlodějů se však podle neověřených zpráv staly i lokální muzea a především sklady po celém Egyptě, kam jsou artefakty ukládány okamžitě po svém nalezení. [celá zpráva]

Terčem útoků rozhořčených demonstrantů se o víkendu staly hlavně policejní okrsky ve velkých městech a pobočky vládní Národní demokratické strany. Krvavé násilnosti si po celé zemi vyžádaly nejméně 150 mrtvých a tisíce zraněných. Velké bezpečnostní riziko je podle médií spojeno se vzpourami v egyptských věznicích, z nichž v noci na neděli uprchly údajně tisíce zločinců a vězněných náboženských extremistů.

Vyhlášený zákaz vycházení Egyťané demonstrativně ignorovali, ale mezinárodní letecké společnosti podle něj upravovaly své letové řády. Mnohé z víkendových letů společností Lufthansa, Delta Airlines, KLM či Alitalia byly zrušeny nebo odloženy, značné zpoždění postihlo i všechny víkendové lety ČSA. České ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, aby se oblastem protestních demonstrací pokud možno vyhnuli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám