Hlavní obsah

Zloději využili egyptské nepokoje a ukradli Tutanchamonovy sošky

– Káhira • Aktualizováno

Protivládní nepokoje, které již šestý den otřásají Egyptem a vyžádaly si podle odhadů až přes sto mrtvých a tisíce zraněných, využili i bandy výtržníků a zlodějů k útokům na jedinečné sbírky. Televize Al Jazeera přinesla záběry ničení z Egyptského muzea v Káhiře. Egyptologové na Facebooku se však informují o podobných vloupáních v menších městech.

Článek

Záběry odhalily rozbité vitriny v Egyptském muzeu. Mezi zničenými a zcizenými předměty jsou i u veřejnosti dobře známé zlaté sošky z hrobu faraona Tutanchamona. Výtržníci zničili několik dalších artefaktů a poškodili i dvě mumie.

Foto: Novinky

Jedna z poničených a ukradených sošek z hrobu krále Tutanchamona. Stav zachycený arabskou televizí a původní podoba originálu.

Podle některých hlasů v Káhiře policie přivezla do centra výtržníky záměrně, aby je mohla spojit s odpůrci režimu prezidenta Husního Mubaraka. Muzeum v centru Káhiry proto obklopil živý řetěz lidí, Egypťanů a turistů, kteří chtěli zabránit dalším pokusům o vyloupení jedinečných sbírek. Muzeum navíc ohrožoval nedaleký požár v sídle Mubarakovy strany, který nikdo nehasil.

Foto: Novinky

Druhá ze zničených a ukradených sošek z Tutanchamonova hroby. U rozbité vitriny zůstaly zbytky pantera, zlacená soška, kterou nesl, zmizela.

Terčem zlodějů se však podle neověřených zpráv staly i lokální muzea a především sklady po celém Egyptě, kam jsou artefakty ukládány okamžitě po svém nalezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám