Hlavní obsah

České turisty v Jemenu chtěli unést ozbrojenci

Právo, Michael Švec
Saná/Praha

Za dramatických okolností zmařili v pondělí jemenští policisté pokus o únos čtyřčlenné skupiny českých turistů v okresu al-Haima asi 60 kilometrů od metropole Saná. Na svých stránkách o tom informovalo tamní ministerstvo vnitra, které pak citoval místní deník Yemeni Post.

Foto: Profimedia.cz

Jemenští policisté. Ilustrační foto

Článek

„Bezpečnostní síly, které doprovázely turistickou skupinu, dokázaly tyto čtyři turisty osvobodit a zmařit pokus o únos,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě. Při přestřelce, která osvobozovací akci doprovázela, byli zraněni dva policisté a místní dítě. Samotní turisté vyvázli bez újmy.

Ozbrojenci z místa utekli, jejich auto bylo totiž po boji nepojízdné. „Po několikahodinové pátrací operaci byli únosci bezpečnostními silami dopadeni, jsou vyslýcháni, aby byl zjištěn jejich motiv,“ dodalo ministerstvo.

Česká ambasáda v Jemenu byla o únosu informována z tisku, turisté se totiž na zastupitelském úřadě neregistrovali, ani se na něj neobrátili se žádostí o pomoc. „Tito turisté se neregistrovali v systému DROZD (dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí), nehlásili se na velvyslanectví a turistická kancelář, která zajišťovala jejich pobyt, nám nehlásila nic,“ řekl Právu velvyslanec Jozef Vrabec.

Češi podle něj cestovali s jemenskou cestovní agenturou. Únosy zahraničních turistů jsou v Jemenu poměrně běžné. Ministerstvo zahraničí před cestami do země varuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám