Hlavní obsah

Izraelka vyvolala poprask na Facebooku fotkami s palestinskými vězni

Právo, BBC, nek
Jeruzalém

Velký rozruch vyvolala bývalá příslušnice izraelské armády 26letá Eden Aberjilová, když na internetové sociální síť Facebook zveřejnila fotografie, na nichž pózuje vedle palestinských vězňů. Soubor 26 snímků pak opatřila titulkem „Armáda: nejlepší dny mého života“.

Foto: Profimedia.cz

Eden Aberjilová před palestinskými vězni

Článek

Jedna fotografie zachycuje Aberjilovou jak se směje vedle tří Palestinců se spoutanýma rukama a s páskami na očích.

Aberjilová svou povinnou vojenskou službu už ukončila, proto nemůže být disciplinárně potrestána. Vedení izraelské armády ale její počin odsoudilo jako „ostudný“ a oznámilo, že se bude případem zabývat. Všechny podklady navíc byly zaslány jejím bývalým velitelům, aby těmto záležitostem „dále věnovali pozornost“.

Foto: Profimedia.cz

Eden Aberjilová sedí vedle palestinského vězně.

Chování Aberjilové ostře odsoudily hlavně palestinští politici. Zmíněné snímky podle nich ukazují „mentalitu okupantů, kteří jsou hrdí na to, že mohou Palestince ponižovat“.

Aberjilová ale nařčení z nevhodného chování odmítá. „Nechápu, co jsem udělala špatného,“ řekla ve vojenském rozhlase. „Chtěla jsem jen ukázat zážitky ze své vojenské služby. Neměla jsem v úmyslu učinit touto cestou nějaké politické prohlášení nebo demonstrovat opovržení vůči Palestincům. Nemluvila jsem s těmi Palestinci, dávala jsem jim pít a jíst,“ prohlásila s tím, že zmíněné záběry pořídila v roce 2008 na základně poblíž páama Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám