Hlavní obsah

Na japonský tanker zaútočili teroristé z Al-Káidy

K explozi, která minulý týden v ománských vodách poškodila obří japonský ropný tanker, se přihlásila skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Podle prohlášení skupiny šlo o sebevražedný atentát. Uvedlo to v noci na středu americké středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů.

Foto: Reuters

Japonský tanker M.Star

Článek

"Minulou středu po půlnoci se hrdina Ajjúb Taíšan hledající mučednickou smrt odpálil na japonském tankeru M. Star v Hormuzském průlivu mezi Spojenými arabskými emiráty a Ománem," oznámily podle SITE Brigády Abdalláha Azzama organizace Al-Káida pro země Levanty a Egypta v prohlášení na serveru islámských radikálů. Útok byl podle nich ranou pro globální ekonomiku a ropný trh.

Při explozi byl zraněn jeden člen posádky. Za příčinu neštěstí byla označována obří vlna či srážka s ponorkou nebo s minou. [celá zpráva]

Na palubě tankeru M. Star o délce 333 metrů bylo 31 osob, 16 Filipínců a 15 Indů, a náklad 270 000 tun surové ropy. Loď s ní mířila ze Spojených arabských emirátů do japonského přístavu Šiba. Po výbuchu se plavidlo vrátilo do SAE.

Exploze byla zaznamenána ve strategických vodách, jimiž je přepravována většina ropy pocházející z oblasti Perského zálivu. Hormuzským průlivem tankery denně přepraví 17 miliónů barelů suroviny. Al-Káida již v minulosti hrozila, že zaútočí na zdejší lodní přepravu.

Brigády Abdalláha Azzama se v minulosti přihlásily k řadě atentátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám