Hlavní obsah

Izrael brzy rozmístí protiraketové baterie k hranici pásma Gazy

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelská armáda v pondělí provedla konečnou zkoušku protiraketového sytému Iron Dome, který má Izrael chránit před útoky raket krátkého doletu. Podle ministerstva obrany byl test úspěšný a první dvě baterie budou rozmístěny v listopadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izrael vyzkoušel nový protiraketový systémVideo: Reuters

 
Článek

Systém dokáže zaregistrovat přilétající raketu nebo minometný granát a zneškodnit je před dopadem na cíl. Má se stát hlavní oporou izraelské obrany proti raketám používaným radikálními Palestinci z pásma Gazy a hnutím Hizballáh z Libanonu. Kritici ale poukazují na to, že je systém technologicky zastaralý, příliš drahý a že jeho spolehlivost není stoprocentní.

V první fázi bude systém rozmístěn podél hranice s pásmem Gazy, ve druhé s Libanonem. Izraelská rozvědka odhaduje, že Hizballáh je vyzbrojen 40 000 raketami. Za měsíční války v roce 2006 vypálil na sever Izraele 4 000 raket a způsobil paniku v severoizraelských městech.

Vývoj technologie Iron Dome stál 200 miliónů dolarů. USA každoročně přispívají Izraeli na budování jeho armády třemi miliardami dolarů. V květnu prezident Barack Obama požádal Kongres o odblokování 205 miliard dolarů mimo tuto sumu a právě k dobudování systému Iron Dome.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám