Hlavní obsah

Berlusconi: Útok na Írán je hotová věc

Právo, CNN, BBC, los

Izrael podle všeho zaútočí na Írán, aby zabránil jeho úmyslu získat jaderné zbraně. Na víkendové schůzce sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska (G8) v kanadském Huntsvillu to podle izraelského deníku Ha’arec řekl italský premiér Silvio Berlusconi.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

„Írán není schopen zaručit, že jeho jaderný plán je mírový... a proto se členové G8 obávají a jsou absolutně přesvědčeni, že Izrael pravděpodobně zareaguje preventivně,“ řekl Berlusconi novinářům po jednání s ostatními představiteli G8.

Teherán obohacuje uran s tvrzením, že buduje svou jadernou energetiku. Řada zemí v čele s USA a Izraelem mu však nevěří a obviňuje ho ze snahy získat atomovou zbraň. Izrael se netají tím, že je připraven na Írán vojensky udeřit.

Turecko nepustí izraelská letadla

Komplikaci úderu proti Íránu by však mohlo znamenat pondělní rozhodnutí Turecka uzavřít vzdušný prostor pro izraelská letadla. [celá zpráva]

Izrael totiž počítal s tím, že jeho letecké síly by po případném bombardování Íránu našly útočiště právě v tureckém vzdušném prostoru.

Tradičně velmi dobré turecko-izraelské vztahy ochladly na bod mrazu poté, co izraelské komando zabilo devět Turků, kteří se na palubě turecké lodi pokusili koncem května prolomit izraelskou blokádu palestinského pásma Gazy.

Manévry v Zálivu

V Perském zálivu se odehrály minulý týden pod krycím názvem Juniper Stallion 2010 manévry amerických a izraelských válečných lodí. Napsal to izraelský server Debka s tím, že šlo o nácvik zachycování íránských, syrských a raket libanonského radikálního hnutí Hizballáh mířících na americké a izraelské cíle na Blízkém východě.

Při cvičení zároveň 60 amerických stíhaček F16 sídlících v mateřských základnách v Německu a Rumunsku nacvičovalo doplňování paliva v Izraeli a následně spolu s izraelskými stíhacími bombardéry zkoušely dlouhé bojové lety nad Rudým a Středozemním mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám