Hlavní obsah

Vraťte se do Osvětimi, vzkázali Izraelcům aktivisté z lodi

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza
Aktualizováno

Tiskový odbor izraelských obranných sil zveřejnil znepokojivý audio záznam komunikace mezi izraelským námořnictvem a lodí Mavi Marmara těsně před tím, než izraelské komando vniklo na loď. Aktivisté Izraelcům vzkázali, ať se vrátí do Osvětimi. Při při tomto pondělním incidentu bylo zabito devět lidí.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

Informoval o tom server televize SkyNews. „Toto je izraelské námořnictvo. Blížíte se do oblasti, která je pod námořní blokádou," začíná nahrávka.

„Sklapněte, vraťte se do Osvětimi,“ zní odpověď z lodě.

„Máme povolení od úřadů z přístavu v Gaze,“ říká další ženský hlas z lodě Mavi Marmara. „Pomáháme Arabům jít proti USA, nezapomeńte na 11. září,“ sděluje dále mužský hlas.

Nahrávka je umístěna na webu izraelské obrany. Izraelci v pondělí zaútočili na flotilu šesti lodí na volném moři a přinutili je odplout místo ke Gaze do izraelského Ašdodu. Při zásahu zahynulo devět ze skoro 700 aktivistů na palubě Mavi Marmary.

Izrael se za tento čin stal terčem kritiky ostatních zemí, včetně EU a USA.

V sobotu se blížila k břehům Gazy loď Rachel Corrie plující pod irskou vlajkou. Izraelské síly loď obsadily. Nesetkaly se s odporem.

Plavidlo má na palubě asi 20 propalestinských aktivistů včetně nositelky Nobelovy ceny míru Mairead Corriganové a náklad humanitární pomoci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám