Hlavní obsah

Írán se dohodl na jaderné výměně s Tureckem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán pošle přes tunu nízce obohaceného uranu do Turecka výměnou za palivové tyče pro svůj výzkumný reaktor. Vyplývá to z dohody, kterou za účasti brazilské strany v pondělí v Teheránu uzavřel turecký premiér Recep Tayyip Erdogan s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Zprava turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a prezidenti Íránu Mahmúd Ahmadínežád a Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Dohoda má zmírnit obavy ohledně jaderných ambicí Íránu v době, kdy USA usilují o zpřísnění sankcí pro Teherán. Ještě musí být finalizovány podrobnosti a dohodu musí podpořit Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) - Írán jí má plán předložit do týdne.

Z ujednání vyplývá, že Írán pošle do Turecka 1200 kilogramů nízce obohaceného uranu výměnou za palivové tyče pro svůj jaderný reaktor, o němž Teherán tvrdí, že slouží k medicínskému výzkumu.

Rusko, Francie, USA a MAAE loni usilovaly o dohodu o poskytnutí íránského uranu do zahraničí, kde by byl obohacován, čímž by světové společenství mělo nad jaderným programem Teheránu kontrolu. Obě strany ale měly jinou představu o tom, kde by měl být uran obohacován.

Brazílie a Turecko se nabídly, že zprostředkují kompromis.

Britský list The Guardian upozornil, že 1200 kilogramů je asi polovina lehce obohaceného uranu, který má Írán k dispozici. Podle listu nová dohoda nespecifikuje kvalitu materiálu, který bude Teherán vyvážet. Írán po krachu jednání ve Vídni oznámil, že začal obohacovat uran na 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám