Hlavní obsah

Izrael postaví dalších 1600 bytů ve východním Jeruzalémě

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, rei

Izraelská vláda schválila výstavbu dalších 1600 nových bytů ve východním Jeruzalémě, uvedl v úterý server Haaretz. Stalo se tak jen den poté, co oznámila stavbu 120 jednotek na Západním břehu Jordánu. S plány vláda vyrukovala v době návštěvy amerického viceprezidenta, který prosazuje vstřícné kroky.

Foto: David Silverman, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Nové byty rozšíří sídliště Ramat Šlomo pro ultraortodoxní židovské osadníky. Podle prohlášení ministerstva vnitra by nejméně 30 procent bytů měly dostat mladé páry.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua původně loni v listopadu rozhodla o desetiměsíčním zastavení nové výstavby vyjma východního Jeruzaléma. Měl to být výraz dobré vůle vůči Palestincům. Ti ovšem požadují zastavení výstavby na všech okupovaných územích.

Východní Jeruzalém je jádrem sporu, protože z něj Palestinci chtějí mít hlavní město svého budoucího státu.

Sídliště na okupovaných územích jsou podle zahraničí v rozporu s mezinárodním právem. Izrael proti takové interpretaci protestuje. Izraelská vláda nedávno přiznala, že na nejméně 29 sídlištích na Západním břehu Jordánu není nařízení o zastavení výstavby židovských osad respektováno.

Biden stavbu kritizoval

Na Blízkém východě je od pondělí viceprezident USA Joe Biden. Spojené státy se snaží přimět Izraelce a Palestince k návratu k jednacímu stolu. Palestinská strana o víkendu vyjádřila rezervovaný souhlas. V úterý hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát poslední krok izraelské vlády nazval systematickou politikou za účelem zničení mírového procesu.

Rozhodnutí Izraele stavět další byty kritizoval. "Rozhodnutí izraelské vlády pokračovat ve výstavbě nových bytů je svou podstatou a načasováním, shodným se zahájením sbližovacích rozhovorů, přesně tím typem kroků, jenž podkopává důvěru, kterou právě nyní potřebujeme," uvedl v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám