Hlavní obsah

Pilot havarovaného letadla neuposlechl příkaz věže a vletěl do bouřky

Bejrút
Aktualizováno

Špatné počasí nemuselo být příčinou pondělního pádu Boeingu 737 etiopských aerolinií. Podle libanonského ministra obrany pilot neuposlechl příkazu věže a otočil stroj na opačnou stranu, než měl. Ministra Eliase Murra citoval australský web News.com.au.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři pátrají po dalších obětech pádu Boeingu 737Video: Reuters

 
Článek

"Nahrávka příkazů řídicí věže ukázala, že věž oznámila pilotovi, aby kvůli bouři změnil směr. Ale letadlo zamířilo opačným směrem," řekl Murr v televizním rozhovoru. „Nevíme, co se stalo a zda byl stroj pod kontrolou.“

Do té doby Murr uváděl jako příčinu nehody špatné počasí. Dodával však, že více bude moci říci po vyzvednutí černých skříněk a prozkoumání komunikace posádky s věží. Právě ta ukázala na možnou chybu pilota.

Murr také vyloučil, že by katastrofu stroje, který hořel už ve vzduchu, mohl někdo přežít: „Když dojde k explozi na palubě, většinou nikdo nevyvázne."

Záchranáři zatím vyzvedli 24 mrtvých těl. Na palubě stroje letícího z Bejrútu do Addis Abeby bylo podle posledních údajů 90 lidí, mezi nimi i manželka francouzského velvyslance v Bejrútu Denise Piettona. Boeingem dále cestovalo 54 Libanonců, 22 Etiopanů, Iráčan, Syřan, dva Libanonci s britským pasem, jeden s kanadským a další s ruským.

Stroj se zřítil několik minut po startu. Vzlétl v 1:37 SEČ a dopadl pět kilometrů od pobřeží u vesnice Naameh ležící jižně od Bejrútu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám