Hlavní obsah

Američané cvičí jemenskou armádu

– Londýn
Novinky, rei

Američtí vojáci byli vysláni do Jemenu, aby cvičili tamní armádu. Washington se obává, že se tento nestabilní arabský stát stává strategickou základnou islamistické sítě al-Kajdá. V pondělí to uvedl britský list The Daily Telegraph.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští vojáci na severozápadě země.

Článek

Jednotky byly vyslány po hlášeních ze sousedních zemí o zadržení desítek bojovníků al-Kajdy na cestě z nebo do Jemenu. Posílení námořních hlídek kvůli zvýšenému pohybu podezřelých lidí mezi Jemenem a Jižní Asií ve svých vodách mezitím oznámil Omán.

Američané se bojí, že se Jemen stává základnou al-Kajdy pro její aktivity v Pákistánu, Afghánistánu a Somálsku, a vyslali tam údajně menší počet armádních instruktorů.

Kromě toho jsou zejména na severu Jemenu aktivní šíitští povstalci, intenzivní boje s vládními jednotkami tam trvají od léta. Rebelové při tom pronikli i na území Saúdské Arábie.

Jemenské šíitské kmeny tvrdí, že chtějí skoncovat s útlakem ze strany sunnitských centrálních úřadů. Boje vyhnaly z domovů desítky tisíc lidí. Povstalci oznámili také sestřelení tří armádních letadel. Západ se domnívá, že je může sponzorovat Írán a libanonské hnutí Hizballáh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám