Hlavní obsah

Írán umí vyrobit jadernou bombu, tvrdí MAAE

Novinky, rei
Vídeň/Teherán

Experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se domnívají, že Írán má kapacity k výrobě jaderné bomby a pracoval na vývoji raketového systému schopného nést nukleární hlavice. Uvádí se to v tajné souhrnné zprávě pozorovatelů, o níž informovala agentura AP. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mezitím uvedl, že Írán jaderné zbraně nepotřebuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Podle AP stojí za dokumentem přední představitelé atomové agentury a je jasné, že jejich názory jsou blízké domněnkám Washingtonu, i když je nezveřejnili. Dokument nazvaný Možný vojenský rozsah íránského jaderného programu je zřejmě částí zprávy, o níž USA, Francie, Izrael a další země tvrdí, že ji drží pod pokličkou šéf MAAE Muhammad Baradej, což agentura popírá.

Agentura AP uvedla, že jde o souhrn poznatků získaných pozorovateli OSN od roku 2007. Vyskytují se mezi nimi nové či podrobnější informace a závěry jsou přímější.

Podle MAAE pracoval Írán na vývoji komory v balistické střele, schopné pojmout náklad, který by byl "pravděpodobně jaderný“. Navíc Teherán s pravděpodobností testoval výbušniny běžně užívané při detonaci jaderné hlavice, protože pracoval na vývoji odpalovacího systému. Jeden ze závěrů zní: "Agentura... shledává, že Írán má dostatečné informace k vývoji a výrobě funkčního implozivního jaderného zařízení s vysoce obohaceným uranem".

MAAE na dotaz AP existenci tajné zprávy nepopřela. Uvedla však, že neexistují žádné konkrétní důkazy, že Írán má program na výrobu jaderné zbraně.

Ahmadínežád: bombu nepotřebujeme

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mezitím v rozhovoru pro americkou stanici NBC řekl, že jeho země jaderné zbraně nepotřebuje, přičemž trval na tom, že Írán jaderný program nezastaví.

Západ se domnívá, že Teherán vyvíjí atomovou bombu. Islámská republika to popírá. O nukleárním programu bude příští měsíc jednat se šesti mocnostmi. Příští týden také vystoupí Ahmadínežád na půdě Valné shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám