Hlavní obsah

Novým íránským ministrem obrany je terorista stíhaný Interpolem

– Teherán
Novinky, rei

Íránský parlament ve čtvrtek schválil 18 z 21 kandidátů prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda na ministerské posty. Ministrem obrany se stal Ahmad Vahídí, kterého stíhá Interpol z podílu na bombovém útoku v židovském středisku v Buenos Aires v roce 1994.

Foto: Reuters

Nový íránský ministr obrany Ahmad Vahídí

Článek

Hlasování předcházela pětidenní intenzivní debata. Poslanci nominaci Vahídího podpořili vůbec největším počtem hlasů. Odmítli nominaci dvou žen a jednoho kandidáta na post ministra pro energetiku. Jedna žena ale poprvé za 30 let v íránské vládě přece jen zasedne, a to Marzíja Dastdžerdíová jako ministryně zdravotnictví.

Vahídí, bývalý velitele Revolučních gard, se měl podílet na útoku na židovské středisko v Buenos Aires v roce 1994. Útok si vyžádal životy 85 lidí a Interpol v té souvislosti vydal na Vahídího zatykač.

Ahmad Vahídí

Íránský ministr obrany a bývalý důstojník Revolučních gard, kde působil v 80. a na počátku 90. let 20. století. V první vládě Mahmúda Ahmadínežádově pracoval jako náměstek ministra obrany (od roku 2005).

Je hledán Interpolem kvůli zločinům ohrožujícím život a zdraví, pro výtržnictví a poškozování majetku v souvislosti s útokem na židovské centrum v Buenos Aires, při němž v roce 1994 zemřelo 85 lidí. Je jedním z pěti hledaných Íránců v této kauze, Írán ale jeho případný podíl opakovaně odmítá.

                              zdroj: ČTK

Izrael i Argentina Ahmadínežádovu nominaci na post ministra obrany odsoudily. Írán tvrdí, že s výbuchem v Buenos Aires nemá nic společného a obvinění jsou politicky motivovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám