Hlavní obsah

Izrael zakázal arabské slovo „nakba“, Hamás nechce „holocaust“

Právo, BBC, los
Jeruzalém/Gaza

Termín „nakba“ neboli katastrofa, kterým Arabové označují vznik státu Izrael, už nebude možné používat v učebnicích pro arabské děti žijící v Izraeli. Vyplývá to z nařízení izraelského ministra školství Gideona Saara.

Článek

„Vznik státu Izrael nemůže být označován jako katastrofa,“ prohlásil ministr. Připustil, že řada Arabů zažila během války za nezávislost Izraele tragické osudy. „K jejímu popisu ovšem nemůže být používáno slovo nakba,“ dodal. Už dříve požadoval zřeknutí se výrazu nakba po izraelských Arabech ultranacionalistický ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Rozhodnutí vyvolalo v řadách izraelských Arabů bouři. Arabský monitorovací výbor varoval, že pokud budou Saarovy změny zavedeny do praxe, „odpovědí bude odmítnutí a vzpoura“.

Hamás odmítá, aby se ve školách OSN učilo o holocaustu

Další spor se rozhořel kolem holocaustu, genocidy Židů nacisty za druhé světové války. Palestinské hnutí Hamás totiž odmítá, aby se ve školách vedených OSN v pásmu Gazy o tragédii židovského národa vyučovalo.

„Odmítáme, aby se naše děti učily o myšlenkách a kultuře, která odporuje duševnímu vlastnictví Palestinců,“ reagoval Hamás. Někteří z jeho zástupců označili vyučování o holocaustu za „propagaci lži“. „Podle našeho názoru je důležitější vyučovat Palestince o zločinech izraelské okupace,“ řekl mluvčí Hamásu.

O holocaustu se ve školách OSN mají učit žáci osmých tříd v rámci výuky o lidských právech. OSN provozuje v pásmu Gazy kolem 220 škol s více než 200 tisíci žáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám