Hlavní obsah

Masivní exodus z Venezuely se podobá migrační krizi ve Středomoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna emigrace z Venezuely se blíží krizi srovnatelné s migrační vlnou ve Středomoří, uvedla agentura pro migraci Organizace spojených národů (OSN). Kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu uprchlo v posledních letech ze země na 2,3 miliónu lidí. Napětí kvůli migrantům z Venezuely teď narůstá v Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru a Peru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exodus lidí z VenezuelyVideo: Reuters

 
Článek

OSN už dříve oznámila, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala před humanitární krizí v celé Jižní Americe. Zpřísnění požadavků pro vstup do země tento měsíc schválily Peru a Ekvádor. Venezuelci tak nově pro překročení hranic musí mít platné pasy, doposud jim stačil jakýkoliv osobní doklad. Mnozí z nich pasy nemají, jeho získání je totiž složité a trvá i roky.

Foto: Douglas Juarez, Reuters

Migranti z Venezuely čekají na hraničním přechodu do Ekvádoru

O situaci kolem migrační vlny mají příští týden v kolumbijské metropoli Bogotá jednat zástupci Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

Foto: Stringer, Reuters

Uprchlíci z Venezuely táboří u autobusového nádraží v ekvádorském Quitu.

Podle mluvčího Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joela Millmana je nyní potřeba zmobilizovat finanční a další prostředky pro řízení migračního toku. „Tohle míří ke krizovému momentu, který jsme viděli v ostatních částech světa, především ve Středomoří,” uvedl v pátek Millman na tiskové konferenci.

Lidé z Venezuely utíkali už v předchozích letech. Podle statistik z roku 2017, které zveřejnil španělský deník El País, jich nejvíce žilo v Kolumbii, USA a Španělsku. V posledních měsících Venezuelci prchají hlavně do výše zmíněných sousedních zemí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde žije nejvíce Venezuelců

Venezuela dříve patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky, nedokázala se však vyrovnat s propadem cen ropy. Korupce a špatné hospodaření pod vedením socialistické vlády pak za posledních 20 let způsobily, že se země ocitla v zatím nejhorší ekonomické krizi. Kolabují zde například veřejné služby a stále častější jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody.

Foto: Douglas Juarez, Reuters

Napětí kvůli migrantům z Venezuely teď narůstá v Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru a Peru.

V rámci boje s hyperinflací vydala vláda novou měnu, u které škrtla pět nul. Nová měna platí souběžně se starou, což vyvolalo mezi lidmi i obchodníky zmatky. Mnozí se obávají, že opatření zdražování nezastaví, spíše naopak. [celá zpráva]

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelci se registrují na hranicích mezi Kolumbií a Ekvádorem

Velké počty uprchlíků z Venezuely míří do Ekvádoru. Tamní justice v pátek zrušila vládní rozhodnutí vymáhat na Venezuelanech zoufale opouštějících svou zemi, aby při vstupu do sousední země předkládali cestovní pasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuelci kvůli krizi masově emigrují

Venezuelci kvůli hospodářské krizi i pronásledování opozice ve velkém odcházejí do okolních zemí, další míří do USA nebo do Evropy. Aktuálně se s velkým...

Výběr článků

Načítám