Hlavní obsah

Trump prezidentem? Špičky republikánů se děsí

Novinky, rei
Washington

Špičky republikánské strany děsí představa, že by populista a miliardář Donald Trump skutečně zasedl v Bílém domě. S jeho přibývajícími vítězstvími v republikánských primárkách proto současně narůstá opozice vůči Trumpovi. Nově šest desítek předních republikánských expertů na zahraniční politiku podepsalo petici proti jeho kandidatuře.

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump sice prohlašuje, že všechny Američany sjednotí, ale rozděluje už samotnou stranu, která by ho měla nominovat. Nic na tom nezměnila ani jeho vítězství v rámci volebního superúterý a následně výjimečně nekonfrontační a dlouhé vystoupení před novináři.

Naopak ve středu se dal veřejně slyšet republikánský senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham, že Trump by byl pro republikány špatným kandidátem a v souboji s Hillary Clintonovou, která má nominaci za demokraty prakticky jistou, prohraje.

S kritikou se k němu přidali předseda Sněmovny reprezentantů a bývalý kandidát na viceprezidenta Paul Ryan i šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell. Další vlivný kongresman Peter King žertem prohlásil, že by musel z politiky odejít, pokud strana nominuje Trumpa.

Foto: ČTK/AP

Trump sází na zklamané bělošské voliče.

Prostořekého realitního magnáta, který sbírá body u nespokojeného bělošského obyvatelstva z převážně dělnického prostředí, si opakovaně bere na mušku rovněž bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney.

Servítky si nehodlal brát ani při svém čtvrtečním vystoupení. Trump by podle něj vydláždil vítěznou cestu do Bílého domu Clintonové, protože nemá „ani povahu, ani rozvahu” hodnou prezidenta.

Armáda by neposlechla, varuje bývalý šéf CIA

Nabubřelý a nediplomatický Trump má potíže každou chvíli. Naposledy mu uškodila podpora šéfa rasistů z Ku-klux-klanu Davida Dukea, od něhož se Trump po opakovaných výzvách nedistancoval, a naopak prohlásil, že ho nezná, i když se k němu v minulosti veřejně vyjadřoval.

Jen pár dní předtím zase Trump na téma terorismu prohlásil, že je třeba vězně mučit, a to nejen waterboardingem, který zakázal prezident Barack Obama. Trump tím nahlas obhajoval zločin, což neušlo jeho kritikům. [celá zpráva]

A těmi nejsou jen média napříč spektrem, kde se v posledních dnech vyrojily články a materiály poukazující na Trumpovy lži a problémy v minulosti. Ke kritikům se přidali i zástupci bezpečnostní komunity.

Američany koncem minulého týdne šokovalo vystoupení bývalého ředitele CIA Michaela Haydena, který upozornil, že pokud bude chtít Trump uplatnit některé své nynější sliby voličům, mohla by mu armáda odepřít poslušnost.

„Měl bych velké obavy, pokud by prezident Trump vládl tak, jak se vyjadřuje jako kandidát Trump v kampani,“ prohlásil Hayden.

Foto: Scott Audette, Reuters

Guvernér Christie na oslavě Trumpova vítězství během superúterý působil zaraženě.

Trump měl spory se špičkami republikánů už v začátku kampaně. Tehdy pohrozil, že by nakonec mohl kandidovat jako nezávislý, čímž by republikánského kandidáta v boji s demokratickým jistě oslabil, i kdyby volby nevyhrál. Nakonec se republikánům zavázal, že proti nim nepůjde.

Teď se stále více zástupců strany staví proti němu a guvernér New Jersey Chris Christie, který kandidaturu vzdal a jako první významný politik Trumpa veřejně podpořil, působil na úterní tiskové konferenci za Trumpovými zády přinejlepším nesvůj. Některá média už ve středu hlásila, že mu část jeho příznivců podporu Trumpa zazlívá, a odvrátila se od něj.

Někdejší guvernér Romney i senátor Graham jsou přesvědčeni, že Trumpa by ve volbách Clintonová porazila. Sami si ale nejsou jisti, kdo by mohl být Trumpovým náhradníkem. Graham totiž o bigotním evangelikánovi Tedu Cruzovi, který má druhé nejvyšší šance, prohlásil: „Nejsem si jist, že by to fungovalo.”

Anketa

Uměli byste si představit Donalda Trumpa jako prezidenta USA?
Ano
54,3 %
Ne
45,7 %
Celkem hlasovalo 4892 čtenářů.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám