Hlavní obsah

Nebudeme váhat. V USA provedli test nosiče jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v noci na pátek odpálily nad Tichý oceán nosič jaderných zbraní Minuteman III. Test měl demonstrovat jadernou sílu Spojených států před Severní Koreou, která letos provedla čtvrtou jadernou zkoušku a vypustila umělou družici, i před dalšími zeměmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA provedly test mezikontinentální balistické raketyVideo: AP

 
Článek

Raketa byla odpálena ve 23.01 z podzemního sila na základně Vandenberg v Kalifornii směrem na východ Asie nad Pacifik. Místo hlavice měla instalovaná měřicí zařízení. Po třicetiminutovém letu dosáhla cíle v oblasti střelnice u pacifického atolu Kwajelein a zasáhla cíl.

Test nazvaný Glory Trip 2018 byl už druhým podobným provedeným v únoru a posledním v řadě, které měly potvrdit spolehlivost nosiče z dob studené války.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení mezikontinentální balistické rakety Minuteman III z kalifornské základny Vandenerg (archivní záběr z roku 2012)

Náměstek ministra obrany Robert Work řekl, že USA uskutečnily od ledna 2011 nejméně 15 podobných testů: „Je to signál pro každého, kdo má jaderné zbraně, že v případě nutnosti jsme připraveni jaderné zbraně použít k obraně naší země. Děláme to, abychom ukázali, že tyto střely, jakkoli jsou staré, jsou stále nejefektivnější nebo jedněmi z nejefektivnějších na světě.“

 Připraveny k odpálení

Střely Minuteman III zařazené do výzbroje v sedmdesátých letech měly původně plánovanou desetiletou životnost a už se nevyrábějí. Americké letectvo, pod které nosiče spadají, má ve výzbroji 450 raket Minuteman III, po 150 na třech základnách, které jsou ve Wyomingu. Montaně a Dakotě. Testy se provádějí několikrát ročně.

Analytička institutu Lexington Constance Baroudosová uvedla, že podobné testy mají velký význam: „Odstrašování nefunguje, pokud není hrozba považovaná za věrohodnou. Pokaždé, když testujeme mezikontinentální jaderné střely, neukazujeme jen, že fungují, ale také, že jsou připraveny k odpálení. Vysílají vzkaz potenciálním agresorům, že jim nebude nic prominuto. Když tyto testy provádíme, Rusové a Číňané a další mezinárodní hráči je pozorují.“

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

„Přesně z tohoto důvodu to děláme," řekl podle Reuters na základně náměstek Work novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám