Hlavní obsah

Soud nařídil Applu odkódovat iPhone zabijáka ze San Bernardina, firma to odmítá

Washington
Aktualizováno

Soud v USA nařídil společnosti Apple, aby vyšetřovatelům z FBI pomohla odkódovat iPhone islámského radikála, který v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí. Jde o první takové rozhodnutí soudu, který musel zvážit, zda má právo na soukromí v digitálním prostoru přednost před národně bezpečnostními zájmy. Uvedla to ve středu agentura AP. Společnost Apple verdikt soudu odmítla.

Syed Rizwan Farook

Článek

To, že se vyšetřovatelům dosud nepodařilo do jednoho telefonu proniknout, přiznal v nedávné výroční zprávě pro Kongres šéf amerických tajných služeb James Clapper.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nyní soudkyně Sheri Pymová nařídila Applu, aby FBI dodal specializovaný software, jenž by vyšetřovatelům umožnil obejít kódování a nastavení vymazání dat v případě opakovaného zadání špatného kódu a stáhnout data z telefonu.

Podle AP je to průlomový verdikt pro americké úřady, které se potýkají se stále důmyslnější ochranou dat ze strany podezřelých. Vláda sice podporuje větší ochranu soukromí v kyberprostoru, ale v trestní oblasti zatím v tomto směru tápala a hledala precedentní případ k vytyčení hranice.

Federální žalobci si u soudu stěžovali, že s nimi Apple odmítá spolupracovat. A firma stanovisko nezměnila ani po výroku soudkyně. Šéf Applu prohlásil, že nařízení bude ignorovat, protože ohrožuje bezpečnost a důvěru zákazníků, i když vláda žádala o možnost použít software na odkódování pouze v tomto jediném případě.

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Střelci plánovali ještě rozsáhlejší útok

Radikalizovaní muslimští manželé, kteří 2. prosince postříleli v San Bernardinu 14 lidí a 21 zranili, plánovali ještě větší masakr. FBI na to usuzuje z jejich...

Výběr článků

Načítám