Hlavní obsah

Muslimové v USA přišli o práci kvůli modlitbám

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 150 somálských pracovníků masného kombinátu v coloradském Fort Morganu dostalo výpověď, protože nepřišli do práce kvůli sporu o jejich modlitby v pracovní době, sdělila CNN.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Muslimové při modlitbě. Ilustrační snímek

Článek

Spor vypukl v prosinci, když se 11 Somálců chtělo modlit najednou v místnosti k tomu vyhrazené. Šéf je požádal, aby se rozdělili do menších skupin a nenarušili výrobu. Poslechli, ale po směně deset z nich vrátilo vstupní průkazky i plastové helmy na znamení odchodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když se tato zpráva rozšířila mezi další Somálce, asi 150 z 500 jich na protest nepřišlo tři dny do práce. Firma je propustila. Pod záštitou Rady americko-islámských vztahů teď Somálci tvrdí, že se s nimi zacházelo diskriminačně a že jim bylo řečeno, ať se prý jdou modlit domů.

Kombinát, v němž je 2100 pracovníků, se brání, že má pro modlení zaměstnanců jen dvě místnosti, v nichž se musejí vystřídat. Je pobočkou koncernu zaměstnávajícího 155 tisíc lidí v 68 zemích.

Teď nabírá nové síly, ale umožní i „rebelům“ ucházet se o místo znovu. Dokonce jim zkrátí šestiměsíční čekací dobu od ukončení pracovního poměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám