Hlavní obsah

Největší texaský okres zažaloval VW až o miliardy dolarů

Houston

Nejlidnatější texaský okres Harris ve středu zažaloval německou automobilku Volkswagen potenciálně až o miliardy dolarů za to, že obcházením emisních testů u vozů s naftovými motory porušovala zákony státu Texas o čistotě ovzduší.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Okres, jehož metropolí je největší texaské město Houston, se tím přiřadil k rostoucímu počtu podobných žalob, které různé organizace a jednotlivci v USA vznášejí na Volkswagen po odhalení, že jeho vozy záměrně snižovaly emise při emisních měření.

Okres se zhruba čtyřmi milióny obyvateli požaduje, aby státní soud vyměřil Volkswagenu za porušování zákonů pokutu 25 000 dolarů na jeden upravený vůz denně. Pokud by žalobě v tomto znění soud dal za pravdu a v okrese by se našlo tisíc takových vozů, které jezdily po dobu jednoho roku, znamenalo by to pro Volkswagen výdaj přes devět miliard dolarů (219 miliard Kč).

Skandál vypukl 18. září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že téměř půl miliónu jeho vozů s naftovými motory používaly software, který při testování emisí přepíná motory do režimu nízkých emisí toxických oxidů dusíku.

Exemplární trest?

EPA může na Volkswagen za to uvalit pokutu 37 500 dolarů na jeden vůz, což by znamenalo maximální pokutu 18 miliard dolarů.

Experti tak drastický trest v USA zdaleka nečekají. Podle lidí oslovených listem The Wall Street Journal by ale sankce měly být podstatně vyšší než dosavadní rekord 100 miliónů dolarů, kterou loni zaplatily jihokorejské automobilky Hyundai a Kia kvůli klamání spotřebitelů podhodnocenými údaji o spotřebě.

Bývalá šéfka úřadu EPA pro dopravu Margo Ogeová čeká pro Volkswagen pokutu nejméně v řádu stovek miliónů dolarů.

Volkswagen minulý týden přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut v celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Z nich se jich téměř 150 000 prodalo v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám