Hlavní obsah

Zeman má pocit, že ho v OSN předběhli

New York

Český prezident Miloš Zeman, který v úterý ve Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzve k vytvoření zvláštních mezinárodních protiteroristických sil, má po pondělním prvním dnu všeobecné rozpravy v plénu dojem, že ho některé země se svými projevy předběhly. Řekl to českým novinářům v New Yorku.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Prezident ČR Miloš Zeman v New Yorku. Na snímku s mluvčím Jiřím Ovčáčkem a šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem (zády)

Článek

Příkladem takových projevů jsou podle něj slova amerického prezidenta Baracka Obamy či jordánského krále Abdalláha II. „Je to voják a vojáci boji proti terorismu často rozumějí lépe než politici,” řekl na adresu jordánského monarchy.

O svém projevu, který bude vyvrcholením čtyřdenní cesty do New Yorku, již předem informoval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a premiéra Bohuslava Sobotku. „Ale nemyslím si, že bychom se v otázce boje proti terorismu jakkoli lišili,” řekl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předběžně již také informoval generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. „Samozřejmě bude zajímavé, jaké budou reakce ostatních zemí,” dodal.

Jednání o syrském  konfliktu

Zemanovu projevu bude předcházet rokování se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem a představiteli syrské opozice.

„Já asi neprozradím tajemství, když řeknu, že mě obě strany konfliktu, a zatím nevím proč, požádaly zítra (v úterý) o setkání. Já si vyslechnu, proč mě o toto setkání požádali, a pokud to nebude tajné, tak vás rád budu informovat.”

Počátek konfliktu Zeman vidí v tom, že se zprvu všichni domnívali, že proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi bojuje demokratická opozice.

„A dokonce není vyloučeno, že tenkrát to i byla pravda. Dnes už to víceméně pravda není, protože součástí protiasadovských sil je An-Nusra (napojená na Al-Káidu), Islámský stát a některé další extremistické skupiny.”

Legitimní opozice

Syrská opozice má podle Zemana výhodu legitimity, neboť ji uznává Evropská unie, a nevýhodu v tom, že nemá bojovou sílu, neboť její někdejší armádu pohltily právě extremistické skupiny. Dodal také, že Asad má poměrně silnou vojenskou podporu, takže v konfliktu nastal patový stav.

„Vždycky je otázka, zda je to problém, či řešení problému,” odpověděl Zeman na dotaz, že Asad se nyní zdá být součástí klíče na vyřešení problému. „Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne,” dodal s tím, že vždy je nutné se ptát, zda máme náhradu za toho, kterého chceme nahradit.

Zkritizoval Maďarsko

Během rozhovoru s novináři padla otázka i na téma běženců, respektive na počínání Maďarska, které vybudovalo kolem problematických hranic bariéry.

„Jsem zásadně proti stavění plotů, protože jsem zažil berlínskou zeď,” řekl prezident. Zároveň ale prohlásil, že do střežení hranic by se měla vedle policie zapojit armáda. Nasazení vojska k ostraze hranic prezident vyzývá opakovaně.

Novináři se českého prezidenta také ptali na to, zda se během nynějšího pobytu v New Yorku nechystá na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem či čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem. S oběma státníky bydlí ve stejném hotelu Waldorf Astoria, žádné možné setkání před svým dnešním odletem však nepotvrdil.

„Ale zcela určitě k tomu může dojít třeba s vývojem situace v Sýrii,” řekl o možném budoucím jednání s Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám