Hlavní obsah

Obama Bidenovi kandidaturu na prezidenta nerozmlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký viceprezident Joe Biden má požehnání prezidenta Baracka Obamy, pokud se rozhodne kandidovat do nejvyššího úřadu. S odkazem na nejmenovaného čelního politika z Demokratické strany to uvedla televize CNN. Biden to bagatelizuje jako spekulace.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Prezident USA Barack Obama s viceprezidentem Josephem Bidenem

Článek

Obama s Bidenem v pondělí v Bílém domě poobědval. Jedním z témat jejich rozhovoru měla být případná Bidenova kandidatura. Prezident podle zdroje CNN prohlásil, že by v takovém případě Bidenovi nestál v cestě.

Není ovšem jasné, zda by ho přímo podpořil v boji proti Hillary Clintonové. Ta sice zůstává favoritkou demokratů bez vážnějších soupeřů, ale její popularita utrpěla kontroverzemi kolem užívání soukromého e-mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Biden zatím o kandidatuře veřejně nemluví. Poslední zprávu CNN označil za spekulaci. „Zdroje stále spekulují o něčem, o čem nic neví,“ prohlásila jeho mluvčí Kendra Barkoffová.

Podle televize by ale možnou Bidenovu kandidaturu mohla naznačovat i pondělní schůzka v jeho domě. Večer tam za ním zamířili i bývalá ředitelka tiskového odboru Bílého domu Anita Dunnová a její manžel a právník Bob Bauer, kteří za Obamou stojí už deset let. Přidat se měl i šéf Bidenovy kanceláře Steve Ricchetti.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

„Soukromé schůzky viceprezidenta ze zásady nepotvrzujeme, ani o nich neposkytujeme informace,“ reagoval Bidenův pobočník.

Reklama

Související články

Clintonová rozcupovala Jeba Bushe kvůli Iráku

Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová usilující o kandidaturu na úřad amerického prezidenta USA za demokraty v předvolební kampani v sobotu odhalila...

Trump se dotáhl na dostřel k Clintonové

Poprvé na dosah k demokratické prezidentské favoritce Hillary Clintonové se dostal lídr republikánského pole kandidátů magnát Donald Trump. Kdyby se volby měly...

Výběr článků

Načítám