Hlavní obsah

Americký prezident měl nemanželskou dceru, potvrdily testy

Washington

Devětadvacátý prezident Spojených států Warren Harding měl v době, kdy s rodinou obýval Bílý dům, nemanželský poměr s mladší ženou, která mu porodila dceru. Po téměř sto letech to potvrdily srovnávací testy DNA. Harding nařčení popíral, a když během funkčního období zemřel na infarkt, své nemanželské dceři nic neodkázal.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Warren Gamaliel Harding (1865-1923)

Článek

„Definitivně bylo potvrzeno příbuzenství,“ prohlásil zástupce společnosti AncestryDNA, která testy prováděla na popud prezidentova prasynovce Petera Hardinga.

„Byla to rodinná záhada, kterou nebylo možné nijak vyřešit. Jediné, co bylo ve 20. letech minulého století možné, bylo konstatování, že se někdo někomu podobá,“ komentoval Harding.

Experti srovnávali DNA jeho sestřenice Abigail Hardingové a Jamese Blaesinga, vnuka Nan Brittonové, s níž měl někdejší prezident poměr.

Brittonová na otcovství Hardinga upozorňovala, ten ale odmítal, že by s ní něco měl. Když ještě v úřadu ve svých 57 letech náhle zemřel, své nemanželské dceři nic nezanechal. Jeho nemanželská dcera Elizabeth Ann Blaesingová zemřela před deseti lety, aniž by se dočkala potvrzení, že matka nelhala.

Tu za lhářku nepovažovala jen Hardingova rodina, ale i veřejnost. Brittonová totiž v roce 1927 vydala knihu, kterou nazvala Prezidentova dcera. Chtěla jí nejen uvést věci na pravou míru, ale současně dceři přilepšit, když už po slavném a zámožném otci nic nezdědila.

Prasynovec Peter Harding je s historickou nápravou spokojený a těší se na seznámení se s příbuznými ze strany Elizabeth Blaesingové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám