Hlavní obsah

Texasan útočil na policisty v obrněném voze proti zombiím, museli ho zastřelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Devět hodin trvalo policii v texaském Dallasu, než se jí v sobotu ráno podařilo zlikvidovat pětatřicetiletého Jamese Boulwara, který v obrněné dodávce určené k „likvidaci zombií” zaútočil na policejní velitelství, protože prohrál soud o péči o dítě. Následovala honička, která skončila na parkovišti u bistra, kde policejní ostřelovač útočníka zabil.

BEZ KOMENTÁŘE: Texasan útočil na policisty v obrněném voze, museli ho zastřelit

 
Článek

Boulware nejprve z automatické útočné pušky a brokovnice střílel na policejní vozy a budovu velitelství v Dallasu, kde zasáhl vstupní halu s vrátnicí i okna. Když si jeden zaměstnanec vrátnice chtěl vzít z pultu pití, stal se terčem palby, protože útočník se bál, že po něm míní střílet.

Vně budovy také nastražil jednu trubkovou bombu, která měla vybuchnout při dotyku, řekl policejní velitel David Brown. K její likvidaci byl použit speciální robot. Nálož explodovala, jakmile se jí dotknul.

Foto: Ron Jenkins, ČTK/AP

Prostřílený vůz dallaské policie

Muž pak zavolal na tísňovou linku 911, kde se představil a řekl, že důvodem útoku je prohraný soud o syna. Ten byl v dubnu svěřen do péče své babičky, Boulwarovy matky.

Po ostřelování policejní stanice útočník odjel. Policejnímu vozu, který mu chtěl v odjezdu zabránit, urazil předek. Policistům se podařilo z hlídkového vozidla vyskákat. Boulware zařadil zpátečku, vrak objel a ujížděl po dálnici.

Foto: Ron Jenkins, ČTK/AP

Agent FBI zkoumá prostřílená okna dallaské policejní stanice

Honička skončila před bistrem 

Zastavil na parkovišti bistra Jack In The Box. Tam se s ním pokoušeli policisté doplnění agenty FBI a zásahové jednotky SWAT vyjednávat, podle velitele Browna to však nevedlo k úspěchu. „Začal být rozčilený a přestal mluvit. Začal křičet a naráz vyjednávání ukončil.“

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Dallaský policista při zásahu proti útočníkovi v obrněné dodávce

Aby nemohl odjet, zasáhl ostřelovač ve 4:35 motor vozidla. Protože se muž stále nevzdával, v 5:07 ho střelil přes okýnko dodávky.

Brown zákrok hájil, i když nepřišel o žádného ze svých mužů: „Jsme přesvědčeni, že podezřelý mínil zabíjet policisty. Stěží jsme přežili záměry podezřelého.“

Policisté si zpočátku mysleli, že na ně útočí čtyřčlenné komando teroristů, než zjistili, že útočník je jeden. Svůj postup ale přizpůsobili tomu, že muž útočil výhradně na policejní stanici a muže zákona. Proto nepodnikli velkou evakuaci.

Foto: Reuters

James Boulware na snímku z roku 2013

Ani po zabití pachatele policejní akce neskončila, protože Boulware vyhrožoval, že auto je plné vojenské výbušniny C4. Proto byl použit speciální robot. Ve vozidle byly zjištěny dvě trubkové šrapnelové bomby, které byly naplněny střelným prachem, hřebíky a vruty. C4 tam nebyla, při likvidaci první trubkové bomby ale explodovaly další výbušniny a dodávka se vzňala.

Výhrůžky a útoky nebraly úřady vážně

Útočník se na akci pečlivě připravil. Opatřil si nejen střelné zbraně a množství munice, ale připravil také trubkové bomby. Při akci použil obrněnou dodávku, kterou si koupil za 8250 dolarů (cca 200 000 korun) na eBayi. Ta byla vybavená nejen pancéřováním, ale i střílnami. Inzerována byla jako „vozidlo pro případ útoku zombie“, napsal server The Times.

Foto: Reuters

Následky exploze nálože nastražené u dallaské policejní stanice

Podivné dodávky si všiml i Jamesův otec Jim, když ji viděl v pátek zaparkovanou poblíž domu. „Nedokázal si sehnat práci. Soudní systém ho zklamal. A jeho to zlomilo,“ řekl novinářům jeho otec. „Tím se ale nesnažím ospravedlnit útok na policejní stanici, to nebylo správné,“ dodal.

Samotného ho nenapadlo, že by jeho syn zaútočil na policejní stanici. Myslel si, že terčem útoku bude spíše jeho matka, která vyhrála soudní spor o péči o svého vnuka. Svěřen jí byl už dva roky. Po prvním soudu Boulware svou matku napadl a pokusil se ji uškrtit.

Útoku se obávala i soudkyně Kim Cooksová, která rozhodovala v případu svěřenectví a jíž opakovaně vyhrožoval: „Nepřekvapilo mne, že udělal něco takového. Věděla jsem, že něco udělá, ale myslela jsem, že se jeho cílem stanu já.“

Případem byla šokována i Boulwarova matka Jeannine Hammondová, která uvedla, že její syn byl duševně nemocný: „Pokoušeli jsme se mu několikrát zajistit pomoc, ale systém selhal, protože ho vždy označil za příčetného, přestože trpěl bludy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám