Hlavní obsah

Živé bakterie sněti slezinné poslala americká armáda na deset míst

Washington

Americká armáda nedopatřením zaslala živé vzorky sněti slezinné do devíti amerických států a jeden také na americkou základnu v Jižní Koreji. Potvrdil to ve čtvrtek mluvčí ministerstva obrany Steve Warren. V Koreji na základně Osan jim bylo vystaveno až 22 vojáků a dalších členů vojenského personálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská laboratoř omylem rozeslala živé vzorky antraxu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Nikdo z osob, které mohly být bakterii vystaveny, zatím nevykazuje žádné symptomy nákazy.

Živé vzorky antraxu zaslala vojenská laboratoř v Utahu omylem místo neškodného vzorku. Představitel ministerstva obrany řekl, že vzorky měly být odeslány k vědeckým účelům v neaktivním stavu a zásilky jsou již zajištěné. „Vzorek byl zničen v souladu s nařízeným postupem,” uvedl mluvčí Warren.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žádné ohrožení pro veřejnost

Americká armáda v prohlášení zdůraznila, že pro veřejnost z případu nevyplynulo žádné ohrožení.

Neaktivní vzorky se měly použít při cvičení, které mělo prověřit novou metodu zjišťování sněti slezinné.

Prohlášení o počtu osob, které mohly být v Jižní Koreji antraxu vystaveny, vydala americká armáda den poté, co agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele Pentagonu informovala, že armáda USA nedopatřením zaslala nejméně jeden živý vzorek s antraxem do soukromé laboratoře v Marylandu. [celá zpráva]

Sněť slezinná může zasáhnout tři části lidského organismu. Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic, nakonec nastává respirační selhávání. Střevní antrax způsobuje vážnou infekci žaludku a střev a projevuje se mimo jiné horečkami a prudkými bolestmi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením. U kožního antraxu bývá prvním projevem svědivé místo nebo puchýř tmavé barvy v místě infekce. Posléze se objevují velké, nebolestivé vředy. Všechny tři formy se léčí pomocí antibiotik, přičemž klíčová je včasná diagnóza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám