Hlavní obsah

Herec Harrison Ford havaroval se svým letadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaasedmdesátiletý hollywoodský herec Harrison Ford utrpěl zranění poté, co havaroval na golfovém hřišti v Los Angeles s malým letadlem, které sám pilotoval. O nehodě informoval americký web TMZ, který se specializuje na hollywoodské hvězdy. Příčinou byla zřejmě porucha motoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Harrison Ford nouzově přistál na golfovém hřištiVideo: Reuters

 
Článek

Herec pilotoval letoun z roku 1942. Úřady uvedly, že šlo o dvoumístný jednomotorový stroj Ryan Aeronautical ST-3KR. Na něm se za druhé světové války cvičili piloti amerických stíhaček.

Letadlo se zřítilo v plážové čtvrti Venice na golfové hřiště Penmar. Ford letěl sám. Utrpěl několikanásobná tržná poranění hlavy. Dva lékaři, kteří vyrazili hrát golf, ho ošetřili na místě. Pak záchranka herce odvezla do nemocnice ve Venice na západě Los Angeles.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Podle předběžných závěrů vyšetřování byla příčinou nehody zřejmě porucha motoru.

„Neměl jinou možnost než nouzově přistát, což bezpečně udělal. Zranění, která utrpěl, neohrožují jeho život a předpokládá se, že se plně zotaví,“ uvedl server TMZ.

Oddělení losangeleských hasičů nehodu ve 14.25 místního času potvrdilo s tím, že muž „utrpěl lehké zranění a byl při vědomí“.

Podle dřívějších zpráv hasičů měl být v kritickém stavu, server však citoval svědka z místa nehody, který popsal, že herec byl záchranáři vyproštěn z letadla a „mohl používat nohy“. Silně však krvácel ze zranění na hlavě.

Hercův život podle jeho syna Bena není v ohrožení. „Táta je v pořádku. Potlučený, ale ok,“ ujistil na Twitteru.

Letadlo se podle hasičů zřítilo kvůli závadě. Motor letounu zřejmě ztratil výkon, alespoň podle výpovědi svědků a odhadu expertů.

Krátce po startu z letiště v Santa Monice Ford hlásil, že má závadu motoru a okamžitě se vrací zpátky na letiště. To už ale nestihl a přistál na golfovém hřišti zhruba kilometr a půl od letiště. Příčiny nehody se vyšetřují.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Hasiči u zříceného letadla Harrisona Forda na golfovém hřišti ve Venice v Los Angeles

„Nebyl slyšet žádný výbuch. Znělo to, jako by auto narazilo do země nebo do stromu. Jeden malý úder, nic víc,“ popsal agentuře AP Jeff Kuprycz, který nedaleko nehody hrál golf. „Skončil u osmé jamky,“ dodal.

Harrison Ford se proslavil svými rolemi v kasovních trhácích, jako jsou série Star Wars, Indiana Jones či kultovní sci-fi Blade Runner, a je rovněž známým fanouškem letectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám